Tillverka en reläbox som automatiskt
skiftar till batteri när nätet blir strömlöst

Posted by Erik SM7DZV on 9 mars, 2019 in Nyheter |

Boxen med reläkopplingen som skiftar till batteri när strömmen går.

— Av Erik SM7DZV —

När strömmen går slocknar radiostationen. Den som har ett hyggligt batteri kopplar då över till batteridrift och fortsätter sända. Det är enkelt, när man är på plats. Är sändaren obemannad kommer saken i ett annat och knepigare läge. Conny SM7GMD visar en reläkoppling som automatiskt skiftar till batteridrift, när nätströmmen faller. Den är enkel, idiotsäker, och fungerar perfekt.

Det skiftande reläet 42-134 från Biltema kostar 40 kronor. Reläet kopplas så att det är slutet när det finns ström i elnätet. När nätströmmen faller skiftar reläet så att radiostationen får ström från batteriet. Stationen blir strömlös tre eller fyra sekunder, från det nätet blir strömlöst till dess batterikretsen slutits. Det är nog helt acceptabelt för de flesta.

 

Ölands repeatrar
Ölands Radioamatörer använder denna typ av reläkoppling vid sina tre repeaterstationer. Tester har visat att både repeaterstationerna och länkarna går igång omedelbart och automatiskt efter ett strömavbrott.

Komponenter för 170 kronor
Komponenter som behövs, utöver det inledningsvis nämnda reläet, är några flatstiftskontakter, fyra ringkabelskor, två säkringshållare för flatstiftssäkringar, två säkringar för 30 ampère, en kopplingsbox, strömkabel 4,5 kvadrat och en kopplingsdosa. Materialkostnaden stannar på cirka 170 kronor.

Kopplingsschema med det switchande reläet.

Elektrodernas numrering finns präglad på reläets undersida.

www

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com