SK5SM — Om polisens radiosystem förr och nu

Posted by Erik SM7DZV on 13 mars, 2019 in Nyheter |

Arne Blomberg, f.d. länskommunikationsansvarig vid polisen.
FOTO © Lennart Deimert SA7MMM

— Av Lennart SA5MMM

S70, S80, E80, F80, Mobitex, MOAR och RAKEL var några av många förkortningar och begrepp som Arne Blomberg, Före detta länskommunikationsansvarig, LKA, vid polisen, berättade om på klubbmötet hos SK5SM i Motala den 4 mars.

Efter att ha varit polis sedan 1977 i Vadstena och Motala blev Arne ansvarig för polisens radiosystem i Östergötland 2000. Några av de första uppgifterna var att åtgärda sambandet på platser där det var obefintlig eller dålig täckning, bland annat omkring Åtvidaberg och södra Östergötland. Ända fram på 1990-talet hade polisens radiosystem stora brister. Det var få, om ens några poliser, som var utrustade med mobiltelefoner på den tiden.

Lyssna på sista anropet innan RAKEL
Lyssna på sista anropet innan RAKEL, den 1 december 2010 klockan 15:05. Det var LKC i Linköping som med detta avslutade den analoga kommunikation S70 på kanal 38 (f.d. Motala).

 

Möte i Åre 2004 stor utmaning
Från att komplettera och förnya de olika polisdistriktens radioutrustning utvidgades uppgifterna snabbt. EU-mötet i Åre 2004 var en utmaning utöver det vanliga med 1700 poliser och hundratals fordon. Men efter hårt arbete lyckades man klara sambandet med täckning hela vägen från Östersunds flygplats till Åre, vilket var ett krav på grund av kolonntransporter av ledande politiker. Bland annat monterades flera repeatrar upp högt i Åre och en släpvagn med höj- och sänkbar mast ställdes upp på Renfjället som ligger mitt emot Åre.

Genomgång från äldre handapparater till RAKEL
Arne gick igenom olika radiosystem och visade några äldre handapparater som förekom innan RAKEL infördes. Ett mycket intressant föredrag med många anekdoter.

Arne är medlem i SK5SM men har ännu inte gjort något prov för amatörradiocertifikat. Men det hoppas vi blir snart.

Handapparater av varierande årgångar.
FOTO © Lennart Deimert SA5MMM

Polisiär telefon.
FOTO © Lennart Deimert SA5MMM

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com