”Motala — Radions huvudstad”

Posted by Erik SM7DZV on 14 mars, 2019 in Nyheter |

Motala Vadstena Tidning 2012: kommunen övertar Sveriges Rundradiomuseum.
Klicka på bilden för länk till SK5SM.

— Av Erik SM7DZV —

Frågan om försäljning av Sveriges Rundradiomuseum har engagerat och fått många läsare att höra av sig med tips. År 2012 övertog Motala kommun Sveriges Rundradiomuseum. I samband med detta publicerade Motala Vadstena Tidning en artikel om händelsen. Motala Radioklubb återgav artikeln på sin hemsida.

”Motala — Radions huvudstad”
Ett annat tips handlar om en kort spelfilm från 1938: Motala — radions huvudstad. Filmen nämner inledningsvis Göta Kanal och Baltzar von Platen innan den mycket kort beskriver Motala radiostation och övergår i ren reklam för Luxor Radiofabrik. Upplägget är sådant att syftet med filmprojektet knappast kan ha varit annat än att att försöka förmå filmens åskådare att känna sig positiva till Luxorfabrikens radioapparater. Detta torde ändå inte hindra filmens patina från att fascinera många av dagens radiointresserade.

Filmen Motala — Radions huvudstad tillhandahålls på nätet av Filmarkivet.se.

 

Filmarkivet.se
Filmarkivet.se är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket. Filmarkivet har uppdraget att samla in, katalogisera, bevara, restaurera och göra det svenska filmarvet tillgängligt. ”Med det svenska filmarvet menas all film, både svensk och utländsk, som visats på biograf i Sverige; såväl spelfilmer som dokumentärer, animationer, reklamfilmer, journalfilmer m.m.”, heter det på Filmarkivets hemsida.

Fler radiofilmer
På Filmarkivets hemsida finns tips på fler radiofilmer: Den underbara tonen (1943), som bland annat handlar om tillverkning av radioapparater i Centrumradios fabrik i Stockholm. Filmen Vi har hört från 1947 visar en återblick av rundradions utveckling från 1920-talet två årtionden framåt.

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com