Följ med genom maskinrummet på en båt
som garanterat klarar av resan till Bouvetön

Posted by Erik SM7DZV on 22 mars, 2019 in Nyheter |

Följ med på en guidad tur genom isbrytarens maskinrum.
Källa:Youtube.
Klicka på bilden för att komma till videon.

— Av Erik SM7DZV —

Följ med på en tur genom maskinrummet på den sydafrikanska isbrytaren SA Agulhas. Det är ett fartyg byggt för att operera bland Sydatlantens isberg. SA Agulhas är ett fartyg som garanterat klarar av resan till Bouvetön.

Förra årets expedition till Bouvetön 3Y0Z fick avbrytas sedan fartyget Betanzos drabbats av motorhaveri och misslyckats med att landsätta radioamatörerna på glaciärön i Sydatlanten. Årets expedition 3Y0I är just nu på väg, i en båt som är mindre än hälften så stor som Betanzos.

Resa från Ghana till Antarktis
Här en Youtubevideo om den sydafrikanska isbrytaren SA Agulhas under ett uppdrag som skolskepp på en resa från Tema Post i Ghana via London, Sydafrika, till Antarktis. Resan genomfördes från november till mars, sommaren 2012/2013.

Välkomna ombord gamla gnistar och sjöbjörnar!
Följ med på en guidad tur genom isbrytarens maskinrum. Välkomna ombord alla gamla gnistar och sjöbjörnar!  Klicka här.

 

Isberg och roaring fourties
Förra årets DX-pedition 3Y0Z avseglade från Chile till Bouvetön. Fartyget, Betanzos, drabbades av mycket hårt väder. Efter varmgång i ett lager drabbades fartyget av brand i maskin vilket gjorde en av motorerna obrukbara. Med bara en fungerande motor gick det inte att ligga stilla med fartyget. Den hårda sjögången gjorde att fartyget rullade så mycket att helikoptrarna inte kunde lyfta. Situationen försvårades och ledde så småningom till att fartygets kapten beslöt sig för att avbryta expeditionen av säkerhetsskäl, samtidigt som det bedömdes utsiktslöst att försöka landstiga på ön.

Atlantic Tuna
Just nu är den polska DX-peditionen 3Y0I på väg mot Bouvetön. Fartyget expeditionen färdas i, Atlantic Tuna, är mindre än hälften så stort som Betanzos, som förra året inte klarade sin uppgift. Hur Atlantic Tuna kommer att stå emot strapatserna bland Sydatlantens stormar och isberg återstår att se. Ännu så länge rapporteras allt vara bra.

Länkar
Tour of Operational S. A. Agulhas South African Icebreaker:
Klicka här.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com