Toppläge för världsarvet Grimeton

Posted by Erik SM7DZV on 30 mars, 2019 in Nyheter |
Uppdaterat 2019-04-06: Korrigering angående antennens funktion.

Världsarvet Grimeton kommer att ge besökarna möjligheter att klättra till toppen av en av långvågsantennernas master. En garanterat fantastisk upplevelse.
Förbered genom styrketräning, framför allt benmuskler, bål och triceps.
FOTO © Erik SM7DZXV

Från Världsarvet Grimeton kommer via Cornelia SA6CYL nyheten om än nu fler aktiviteter som kommer att erbjudas besökarna vid världsarvet Grimeton i Varberg.

”Tack vare Sparbanksstiftelsen Varberg och Landsbygdsfonden kan nu Världsarvet Grimeton Radiostation utveckla ett nytt och efterfrågat område, Toppläge. Det handlar om att erbjuda besökarna aktiviteter på riktigt hög höjd”, skriver Cornelia i ett pressmeddelande.

 

Klättring till 127 meters höjd
Att få klättra i antenntornen är det många av radiostationens besökare som efterfrågat. Nu verkar det äntligen bli möjligt.  Världsarvet Grimeton Radiostations projektansökan ”Toppläge” har fått grönt ljus av Lokalt Ledd Utveckling i Halland (LLUH) att söka medel ur Landsbygdsfonden. Dessutom har Sparbanksstiftelsen Varberg valt att gå in i projektet.

”Känns fantastiskt”

Det känns fantastiskt roligt att Sparbanksstiftelsen och LLUH ser platsens potential att utvecklas som besöksmål så att vi nu äntligen kan realisera det starka kundbehovet säger Annika Lindhe, Utvecklingsledare för Världsarvet Grimeton Radiostation.

Edutainement — Att lära av upplevelsen
I projektet ska minst tre nya edutainmentprodukter tas fram. (Från engelskans education (utbildning) och entertainment (underhållning), red.s anm.) Det handlar helt enkelt om ett nytt sätt att förmedla kunskap.

Om arbete på hög höjd
Toppläge handlar om att berätta den lokala historien, hur det var och är att arbeta på hög höjd. Allt ifrån utrustning till vad som fanns i matlådan. En interaktiv upplevelse där besökarna bokstavligen får uppleva och fysiskt känna hur det är och var att arbeta på hög höjd.  Och högt är det. På toppen av tornet befinner man sig på 127 meters höjd och kan i klart väder se ända bort till ön Anholt i Danmark.

Lära ut om dåtid och nutid
Men det är inte bara guidade klättringar som planeras. Med hjälp av lokala företag och nätverk satsar man på att ta fram autentiska produkter till såväl caféet som butiken. För att skapa kunskap och förståelse går som en röd tråd perspektivet dåtid, nutid och framtid i produkterna. Att t.ex. jämföra 1920-talets arbetsmiljö och skyddsutrustning med dagens liksom att titta runt hörnet.

Invigning i samband med 15-årsjubileum

Det är många års förarbete som ligger bakom utvecklingen av radiostationen säger Camilla Lugnet och fortsätter. Genom ett tätt samarbete med kommun, region, länsstyrelse, LLUH samt näringsliv har flera förstudier gjorts som alla visat potentialen i att göra Världsarvet Grimeton Radiostation till en internationellt känd och hållbar året-runt destination i Halland. Att i år kunna genomföra Toppläge är en liten men viktig del i den utvecklingen.

Enda kvarvarande radiostationen i sitt slag i världen
Radiostationen hoppas kunna lansera det nya utbudet lagom till jubileumsfirandet. Den 2 juli är det nämligen 95 år sedan stationen invigdes av kung Gustav V men också 15 år sedan radiostationen skrevs in på UNESCO:s världsarvslista. Detta då Grimeton är den enda kvarvarande, och fortfarande fungerande, radiostationen i sitt slag i världen. Antenntornen utgör en array av fasade vertikaler. Ledningarna mellan dem, där de står på rad, är matarledningen. Vid varje mastfot finns det stora resonanskretsar för att få dem att svänga bra på 17,2 kHz  De är riktade mot New Foundland.

Och det är alltså ett av dessa torn som nu blir publiktillgängligt och upplevelsebaserat. Äkta vara i modern tappning.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com