”Spräng inga satelliter vid solfläcksminimum”

Posted by Erik SM7DZV on 6 april, 2019 in Nyheter |

Satelliters livslängd vid solfläcksminimum (F10=70) resp maximum.
Källa Space Weather Service.
Klicka på bilden för att komma till källan.

— Av Erik SM7DZV —

Spaceweather.com rapporterar att Indien den 27 mars testade sitt anti-satellitvapen genom att spränga en satellit i småbitar. Splitter från sprängningen resulterade enligt Analytical Graphics Inc. till att 6500 bitar av spionsatelliten Microsat-R [”Earth observation satellite”, (övers. anm.)] nu ligger i banor runt jorden.

En talesman för NASA uppger att Indiens test på 300 km höjd har skapat en uppåtriktad ström av skräp som kan hota den Internationella Rymdstationen, som ligger i en bana bara 100 km högre upp från jorden.

Händelsen för tankarna till ett kinesiskt antisatellittest 2007, som också skapade ett stort moln av rymdskrot med mer än 35000 splitterfragment. Det testet utfördes på 865 kilometers höjd. Partiklarna spred sig slutligen mellan 200 och 4000 kilometers höjd. Minst en rysk satellit skadades oavsiktligt av skräpet.

Satellitnedskjutningar vid solfläcksminimum:
— Sprittret kan flyga runt jorden under många år
Båda händelserna har inträffat nära solfläcksminimum. Australiska Space Weather Service har visat att sönderfallet av omloppsbanan för en lågflygamde satellit är en funktion av atmosfärens täthet vid varje punkt längs banan och satellitens [satellitfragmentets (övers. anm.)] tvärsnittsarea och massa.

 

Splitter i 27 tusen kilometer i timmen
Under solfläcksminimum, som nu, kyls jordens övre atmosfär ned och krymper. Detta ger fragmenten från sprängda satelliter ökad flygförmåga som hindrar dem att sjunka ned i jordens atmosfär och brinna upp. Temperaturen i termosfären 2019 är mycket låg, vilket kan dubbla eller tredubbla tiden som krävs för att fragment från den sprängda satelliten ska sjunka ner i atmosfären och brännas upp. Små satellitfragment i höga banor runt jorden, kan förbli där under många år. De kan cirkla runt jorden som splitter med en en hastighet av mer än 27 000 kilometer i timmen.

”Solfläcksminimum är en hemsk tid att skjuta ned satelliter”
”Solfläcksminimum är en hemsk tidpunkt att spränga en satellit i bitar”, förklarade NASA-administratören Jim Bridenstine under ett möte i början av april i Washington DC. Officiella uttalanden uppger att det finns 60 spårbara fragment av Microsat-R som är 10 cm eller större. 24 av dessa slutade i banor på ungefär samma höjd som ISS, eller  i banor med högsta punkter högre än ISS, som cirkulerar på 400 km höjd. Låg solaktivitet, som väntas pågå ytterligare ett antal år, kommer att bidra till att hålla dessa fragment uppe och under lång tid fortsätta att hota andra satelliter.

Länk:
Spaceweather.com (2019-03-27): Blowin up satellites during solar minimum.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com