FOI: ”Förtroendeskapande åtgärder
stoppar inte en aggressiv part”

Posted by Erik SM7DZV on 9 april, 2019 in Nyheter |
Uppdaterat 2019-04-10. Redaktionella ändringar samt korekturfel rättade.
 

Här blåser Nazityskland Sovjetunionen:
Utrikesminister Ribbentrop skriver under icke-aggressionsavtalet mellan Nazityskland och Sovjet. Bakom honom står bland andra Molotov och Stalin.

FOTO: Bundesarchiv.

— Av Erik SM7DZV —

Statsminister Stefan Löfven träffade i går Rysslands president Vladimir Putin i Sankt Petersburg. Svenska regeringens ambition är att det ska finnas återkommande tillfällen till åsiktsutbyten på högsta nivå. Syftet är underförstått eller uttalat att åstadkomma förtroende stater emellan.

I storpolitiska sammanhang framhålls från tid till annan behov av förtroendeskapande åtgärder. Den underförstådda ambitionen är att statsmän ska lära känna varandra så väl, att det går att lita på motparten.

FOI: ”Förtroendeskapande åtgärder
begränsar inte en aggressiv part”

Totalförsvarets Forskningsinstitut skrev i går i ett pressmeddelande om en ny rapport, att förtroendeskapande åtgärder inte stoppar en aggressiv part. Rapporten har utgångspunkter i det rysk-georgianska kriget 2008 och i den ryska annekteringen av Krim samt den efterföljande ryska agressionen i östra Ukraina.

 

I rapporten, där FOI granskar effekter av så kallade förtroendeskapande åtgärder, är slutsatsen att sådana åtgärder inte begränsar en aggressiv part.

Historien förskräcker
I ett medellångt historiskt perspektiv, som inte ryms i FOI:s dagsaktuella analys, kan erinras om Molotov-Ribbentrop-pakten från augusti 1939, som var en nonaggressions pakt mellan Tyskland och Sovjetunionen. Ryssland och Tyskland gjorde där upp om en framtida delning av Polen, Baltikum och Finland. Pakten uppdaterades senare men hindrade ändå inte Tysklands angrepp på Sovjetunionen i juni 1941.

Det var dock inte bara Josef Stalin som totallurades av Hitler. En annan var den brittiske premiärministern Neville Chamberlain efter mötet med Adolf Hitler i München 1938.

Länkar
FOI (2019-04-08): Förtroendeskapande åtgärder stoppar inte aggressiv part (Klicka på ”Spara Rapporten” för att ladda ned hela rapporten.)
Wikipedia: Molotov–Ribbentrop-pakten 
Wikipedia: Neville Chamberlain

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com