Förste radioamatören i rymden
Owen Garriott W5LFL, S.K.

Posted by Erik SM7DZV on 18 april, 2019 in Nyheter |
Uppdaterat 2019-04-19.

Owen W5LFL — den förste som sände amatörradio från rymden.
FOTO NASA

Via RAC, Radio Amateurs of Canada, nås vi av nyheten att astronauten Owen Garriott har avlidit i en ålder av 88 år.

Owen W5LFL blev den förste att sända amatörradio från rymden.

Ordföranden för ARISS, Frank Bauer, KAS3HDO, säger i ett minnesord att Owen var en passionerad amatörradiooperatör och jonosfärfysikforskare, som inspirerade amatörradiosamhället att nå stjärnorna.

Amatörradio från rymden 1983
Owens mångåriga vision att ta med amatörradio som en del av hans arbete i rymden realiserades 1983, på STS-9 Space Shuttle Columbia-uppdraget, där radioamatörer över hela världen för första gången kunde höra en radioamatör kalla allmänt anrop från rymden.

 

”Som den förste att köra amatörradio i rymden, visade Owen en möjlighet för otaliga människor från hela världen att uppleva hur det är att resa in i rymden och utforska vårt universum”, heter det i minnesorden. ”Som ett resultat inspirerade han amatörradiovärlden att utveckla hans blygsamma amatörradiostation på STS-9 till ett internationellt amatörradioprogram som har omfattat rymdfärjan Space Shuttle, den ryska rymdstationen MirSpace Station och den internationella rymdstationen ISS, International Space Station.”

Blev astronaut 1965
År 1965 var han en av de sex första forskare som valdes att bli astronauter av NASA. Owens första rymdflygning gjordes ombord på Skylab 1973, som satte världsrekord genom en rymdfärd som varade i 60 dagar, mer än dubbelt så lång tid som det tidigare rekordet. Under färden genomförde besättningen studier och experiment som rörde sol, jordresurser och biovetenskap relaterat till människans förmåga att anpassa sig till viktlöshet.

Länkar
AMSAT, Nyhetsartikel. 
NASA Pressmeddelande

 

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com