Radiomuseet i Jönköping tvingades stänga
sedan kommunen höjt hyran och dragit in stöd

Posted by Erik SM7DZV on 24 april, 2019 in Nyheter |
Uppdaterat 2019-04-24: Länk.

Klicka på bilden för länk till Jönköpings radiomuseum.

—Av Erik SM7DZV—

I nyhetsbrevet från Göteborgs radiomuseum för maj finns en notis om hur Jönköpings Radiomuseum tvingades stänga 2016. Stängningen skedde sedan kommunen ”marknadsanpassat”, dvs höjt, hyrorna på det gamla Tändsticksområdet, där museet var inrymt, samtidigt som det kommunala bidraget till verksamheten drogs in. Idag är allt magasinerat.

Radiomuseet i Jönköping leds av en stiftelse med representanter från stiftarfamiljen, Länsmuseet, Tekniska Föreningen och Sveriges Radio. Ordförande är Lars Andersson och sekreterare är Liselott Munther från Länsmuseet. Museichef är antikvarie Bo E. Karlsson som arbetat på Länsmuseet i Jönköping. Bo är son till Erik Karlsson som byggde upp radiosamlingen, som lade grunden till museet.

De närmaste planerna är att söka ett samarbete med industrimuseet i Norrahammar och försöka finna nya lokaler på bruksområdet där. Förhoppningen är att radiomuseet åter skall öppnas, men det är ännu oklart när detta kan ske. Mer information på Jönköpings radiomuseums hemsida. Klicka här.

Lars Lind om de tekniska museernas svårigheter:
Lars Lind vid Göteborgs Radiomuseum kommenterar i det senaste nyhetsbrevet de tekniska museernas svårigheter:

Utvecklingen av Radiomuseerna i såväl Motala som i Jönköping visar på hur styvmoderligt tekniska museer ofta behandlas av politiker på olika nivåer. I Motalas fall handlar det ju även om reklamvärdet med dessa två stiliga radiotorn som möter besökaren på långt håll. Ingen annan svensk stad har något liknande kännetecken. Dessa torn sätter Motala på kartan. I Jönköpings fall handlar det om en otroligt fin samling som blivit välkänd i landet som idag ligger nedpackad. Det verkar som om Radiomuseet i Göteborg har funnit den stabilaste ägarformen bestående av medlemmar i en förening uppbackade av en från museet fristående stiftelse.

 

Relaterad länk:
Amatörradionyheterna: Motala säljer Sveriges Rundradiomuseum

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com