Hjälp Hatomaten känna igen svenskt näthat

Posted by Erik SM7DZV on 3 maj, 2019 in Nyheter |

Mata Hatomaten med exempel på svenskt hat och svenska hot.
Klicka på bilden för länk.

— Av Erik SM7DZV —

Hatomaten är en digital robot och en del av ett forskningsprojekt vars syfte är att med tekniska metoder lära sig känna igen hatfulla texter på svenska. Målet är att dessa tekniker ska kunna användas av exempelvis sociala medieplattformar och nyhetsredaktioner. Bakom den digitala roboten Hatomaten står FOI, Polismyndigheten och Uppsala universitet. Projektet är finansierat av Vinnova.

Det finns idag tekniker som kan känna igen hatbudskap på engelska men som saknas på svenska. Stora sociala medieplattformar ser inte några ekonomiska fördelar med att utveckla en sådan teknik. Det beror på att svenska är ett litet språk och att de tekniker som ska utvecklas kräver att stora mängder data samlas in och analyseras av experter.

Ge Hatomaten exempel på hot, kränkningar och trakasserier.
På hatomaten.se kan vem som helst skriva in exempel på svenskspråkigt näthat. Materialet ska på sikt hjälpa rättsvårdande myndigheter att utreda hot, kränkningar och trakasserier av grupper eller enskilda individer i digitala miljöer. Vill du vara med och skydda det demokratiska samtalet? Besök hatomaten.se och lämna ditt bidrag. Tipsen till Hatomaten lämnas anonymt.

 

Hat sprids snabbt på nätet
Näthat är hot, kränkningar och trakasserier av grupper eller enskilda individer i digitala miljöer. Hatfulla kommentarer går att sprida snabbt i digitala miljöer, och intensiteten i hatet trappas även upp snabbare när kommunikationen sker på distans, och i många fall anonymt.

Forskarna ber om hjälp från de utsatta
– Genom att be om hjälp av dem som utsätts för hatfulla kommentarer hoppas vi kunna samla in mer träningsdata och på så sätt utveckla bättre algoritmer, säger Johan Fernquist, forskare på FOI, i ett pressmeddelande.

Näthat försvårar kommunikation och hotar det fria ordet
– Ett internet präglat av hat försvårar meningsfull kommunikation och hotar även det fria ordet genom att skrämma individer till tystnad, säger Nazar Akrami, forskare på Uppsala universitet.

Länk
FOI nyhetsrapport: Ta hatet till en digital robot

 

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com