VM-turnering i radio vs. lokal loppmarknad
— Några förslag till radioklubbarna —

Posted by Erik SM7DZV on 7 maj, 2019 in Nyheter |

W9WNV Don Miller, legendarisk och banbrytande DX-are samt en av världens främsta testoperatörer genom tiderna.
Illustration: Omslagsbild på CQ Magazine juli 1967.
Klicka på bilden för att lyssna till Dons anförande i Dayton 2015
(Länk till Youtube).

— Av Rolf SM5MX —

De flesta kan nog hålla med om att tester är en mycket livaktig del av vår hobby, alltså oavsett vad vi tycker om tester. Intresset för contesting verkar vara mycket stort och t o m ökande. De riktigt stora testerna tål att jämföras med med VM, Olympiader, US Open, Wimbledon och andra världsevenemang. Och de som är testintresserade – de är uppenbarligen många – väljer förmodligen att köra The Big Contest en helg i stället för att delta i mer lokala radiohändelser.

Det här borde alltså vara något för alla arrangörer av lokala loppmarknader och liknande radioevenemang att tänka på. Det vill säga att hellre förlägga den lokala klubbens årliga radioloppis till en helg då man undviker att konkurrera med amatörradions superevenemang. Contestare kan ju faktiskt vara både stora köpare och stora säljare på din loppmarknad!

”Det pågår ju tester varje helg…”
”Men det pågår ju tester varje helg”, säger någon då. Förvisso, men vissa är oerhört mycket större än andra, precis som det står ett särskilt skimmer runt t ex Fotbolls-VM och Wimbledon inom de sporterna.

Utan att vi nedan ens gör ett försök att ranka världens tester brukar seriösa loppmarknadsarrangörer bland annat försöka undvika kollision med CQ World Wide DX Contest – CQ-testen – som med sina sammanlagt 35.000 deltagare är världens största test. Även om just de tre översta nog står i en klass för sig själva, kommer här ett axplock av större tester, utan inbördes rangordning. De flesta har skilda helger för CW, SSB, RTTY o s v:

• CQ World Wide DX Contest
• CQ World Wide WPX Contest
• ARRL International DX Contest
• IARU HF World Championship
• WAE – Worked All Europe DX Contest
• AA – All Asian DX Contest
• RDXC – Russian DX Contest
• SAC – Scandinavian Activity Contest

 

Återkommande testhelger varje år
De flesta arrangörer klargör mycket tydligt att deras test årligen äger rum t ex ”the last full weekend of [month]”. En enkel lathund för att undvika kollisioner mellan världens stora tester och små, lokala arrangemang är denna kalender: WA7NBM Contest Calendar.  Under fliken ”Perpetual” kan man se vilka större tester som årligen återkommer vid en viss tidpunkt. Även om listan kan tyckas lång, finns det sålunda åtskilliga veckohelger som faktiskt är lediga.

Till sist: trots allt är det enklare att ändra datum för ett lokalt evenemang än VM i någonting, vad det än må vara!

Länk
H-fors; samtal mellan Martti OH2BH och Don W9WNV, december 2016, 5 avsnitt: Youtube, (på engelska).

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com