Gamla telefoner lockar besökare till Radiomuseet
Skolelever köar för att få prova gammal teknik

Posted by Erik SM7DZV on 19 maj, 2019 in Nyheter |

Gamla telefoner lockar besökare till Radiomuseet och skolelever köar för att få testa.
FOTO: Radiomuseet.
Klicka på bilden för att ladda ned Radiomuseets Nyhetsbrev Nr 125 (pdf).

— Av Erik SM7DZV —

I Radiomuseets nyhetsbrev för juni finns en artikel om hur museets utställning av gamla telefonapparater lockar besökare, och om hur besökande skolelever köar för att få ringa från en av de gamla telefonerna.

Här finns också en artikel, vars verklighetsbakgrund säkert känns välbekant för många radioamatörer i tätorter och städer. Artikeln handlar om KiwiSDR — räddaren i nöden för EMC-störda radiolyssnare.

I nyhetsbrevet berättas också om hur Hörby radioförening räddade mellanvågssändaren från Göteborg undan skrotning samt en aptitretare för årets utställning på Ringsted Radio Museum i Danmark.

 

Räddaren i Nöden – KiwiSDR
Moriz Saarman har skrivit artikeln om Räddaren i nöden — Kiwi-SDR. Han beskriver en situation som känns ytterst välbekant för många radioamatörer som bor i tätorter och städer, ju större befolkning desto större störningsproblem. Saarman skriver:

För oss som bor i tätbebyggt område blir det allt svårare att lyssna på radio på kort-, mellan- och långvågsbanden. Visst kan man börja jaga störningskällor och i bästa fall åtgärda dem, men oftast slutar den möjligheten så fort det gäller störningar som alstras utanför den egna bostaden.

Lyckligtvis finns det en räddningsplanka som blir allt mer tillgänglig. En SDR-mottagare som man kan lyssna på via Internet och som är placerad någon stans där det är lägre störnivåer. En sådan SDR-mottagare som gjort livet lättare för oss radioter är KiwiSDR, en liten, väl fungerande och lättanvänd mottagare som dessutom tillåter att upp till 4 lyssnare samtidigt är inne och lyssnar helt oberoende av varandra.

Saarman ger en koncentrerad beskrivning av hur SDR-mottagaren ska hanteras, och artikeln är rikligt försedd med länkar, där den som vill borra djupare har stora möjligheter att gå vidare.

Telefonutställning
På Radiomuseet har Dag Johansson byggt upp en unik samling av gamla telefonapparater och växlar. Här finns bland annat en telefon som man kan ringa ifrån och vars historia man kan få reda på om man anger apparatens RM-nummer på en bildskärm intill telefonen. Lars Lindskog skriver:

När det kommer skolklasser till museet ställer sig barnen i kö för att få prata i denna telefon. Man kan även få reda på mera om utställningen via den QR-kod som sitter på väggen alldeles till höger om telefonen.

Ringsted Radio Museum i Danmark
Nyhetsbrevet innehåller även en aptitretare för Ringsted Radio Museum, som öppnade årets utställning den 30 april. Ringsted Radiomuseum kan lämpligen jämföras med Sveriges Rundradiomuseum i Motala. Dock förefaller det danska museets framtid något tryggare än Motala Rundradiomuseum, som kommunen överlämnat till en fastighetsbyrå för försäljning.

15 000 besökare från 27 länder
Ringsted Radiomuseum har under sex säsonger haft mer än 15 tusen besökare från hittills 27 länder. Museet hålls i stånd av 75 tekniker och ingenjörer, samt 150 supportrar av vilka 150 är publikvärdar. Det förtjänar att nämnas att allt arbete på museet genomförs på frivillig basis.

Hörby Radioförening räddade Göteborgs mellanvågssändare
En annan historiskt anknuten artikel i månadens nyhetsbrev handlar om Göteborgs mellanvågssändare som räddats undan skrotning av Hörby radioförening. Radioföreningens intresse för just denna station är att den är en systersändare till den sändare som sattes upp i Hörby 1928 Artikeln berättar också historien om varför radiostationen placerades i Hörby och inte i Malmö vilket först hade föreslagits.

Många timmars läsning
— Lars Lindskog värd en stor eloge
Radiomuseets nyhetsbrev innehåller många timmars läsning. Publiceringen är, precis som vanligt, månadens höjdpunkt för var och en som har en gnutta intresse för radioteknik i historiskt perspektiv. Månadens nyhetsbrev består av 25 välmatade sidor. Redaktören Lars Lindskog är värd en stor eloge för hans outtröttliga arbete.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com