175 år sedan Morse sände telegrafi första gången

Posted by Erik SM7DZV on 24 maj, 2019 in Nyheter |
2019-05-24:

— Av Erik SM7DZV —

Newsweek uppmärksammar att det idag är 175 år sedan det första telegrafimeddelandet sändes över ett längre avstånd. Det hände fredagen den 24 maj 1844 och sändningen gick mellan Washington, D.C. och Baltimore.

Sändningen utgjorde ett banbrytande steg i utvecklingen av mänsklighetens förmåga till fjärrkommunikation. För första gången kunde komplexa tankar och information kommuniceras i realtid över långa avstånd.

Samuel Morse 1791 – 1872. Uppfinnare av det första morsealfabetet.
Klicka på bilden för länk.

Fram till dess hade människor varit hänvisade till att samtala ansikte mot ansikte eller läsa handskrivna eller tryckta meddelanden. Historiska metoder för kommunikation över stora avstånd hade varit att till exempel utnyttja budbärare eller skicka meddelanden via trummor, röksignaler, vårdkasar eller semaforsystem.

Samuel Morse uppfinning och utveckling av telegrafalfabetet blev startpunkt för fjärrkommunikationens accelererande utveckling.

Morse uppfann den elektriska telegrafen 1832. Det tog sex år för honom att standardisera en kod för att kommunicera över telegrafledningar.

 

30 000 dollar till en telegrafledning
1843 anslog amerikanska kongressen 30 000 dollar till tråd och en ledning byggdes mellan landets huvudstad och närliggande Baltimore. När linjen var klar genomförde han en offentlig demonstration av långväga kommunikation.

Länk:
Newsweek: Morse Code Is 175 Years Old and Still as Useful as Ever 

Not. Artikeln är på engelska.  Använd, om så erfordras, program på nätet för att göra texten hjälpligt begriplig på svenska.

Newsweeks artikel en återpublicering ur The Conversation under en Creative Commons-licens.
Läs den ursprungliga artikeln.

 

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com