Rapport från Tores SM0DZB och Thomas SM0CXU
radioresa till Dominica i maj 2019

Posted by Erik SM7DZV on 30 maj, 2019 in Nyheter |

Tores J79TA och Thomas J79U Hexbeam på Dominica.

— Text och bilder Tore SM0DZB —

Min kompis SM0CXU/SM2U Thomas och jag bestämde oss för att under våren 2019 göra en radioresa till Dominica J79. Vi tog också ett beslut att när vi ändå skulle åka över Atlanten göra ett besök på världens största amatörradioträff i Dayton/Xenia Ohio.

Besöket i Ohio styrde den tid på året som vi reste. Mindre smart val med tanke på konditionerna. Dessutom blev färdvägen lite krångligare.

Vi flög från Arlanda via Amsterdam, New York, Puerto Rico, Brittiska Virgin Island och Dominica. Sista delen av flygfärden genomfördes med en något ålderstigen Twin Otter med vädringsfönster och en dörr som inte stängde helt! Märklig upplevelse!

”Skidfodral” för antennerna
Väl framme hämtade vi ut vår hyrbil och lastade in våra tunga väskor med ett extra långt skidpaket innehållande antennmaterial. Thomas som var skriven för ”skidorna” blev föremål för extra koll av tullarna i USA. Men i övrigt gick det bra i säkerhetskontroller och tullarna trots alla radioburkar vi hade med oss.

Radioutrustningen för resan
Följande prylar tog vi med: Två radiostationer Elecraft K3, väger 5 kg styck plus power. Ett JUMA slutsteg som ger en kilowatt men bara väger fem kilo inklusive näraggregat.  Ett surplus transistorslutsteg från Standard Radio  ger cirka 400 watt och med ny nätdel väger det också fem kilo. Bandpassfilter ingick också i utrustningen, om vi skulle köra två stationer. Vi tog också med en matchbox från LDG som klarar en kilowatt. Efter lite trimning av antennerna visade det sig att matchboxen inte behövdes.

 

Antenner
En Hexbeam från Folding antennas för 20 till 6 meter, två vertikala dipoler för 30 och 40 meter. Vertikal för 80m och vertikal för 160m. Antennbärare av ett antal glasfiberrör, lite kraftigare och längre än vanliga metspön.

Vi hyrde in oss på en stugby som har använts av ett antal radioamatörer. Sea Cliff Cottages visade sig ligga helt perfekt vid havet och med flera 15 till 20 meter höga palmer. Mitt kompakta kastspö funkade fint när vi drog upp antennerna över palmerna.

Första dagen: antennarbete
Mesta tiden av första dagen gick åt till att sätta upp antenner, men vi hann köra en del på kvällen. Återstod lite trimning och justering av motvikter m.m. Tur att Thomas hade testmonterat HEX-beamen innan vi reste! Mycket linor och tråd är det!
Naturligtvis underskattade vi solen. Brände oss en del trots moln. Det är en säsong med regn vid den här tiden. Men det ska inte förväxlas med våra regnsomrar. Det är varmt och mycket fuktigt.

Sex mil för att hämta tillstånden
Så var det dags att åka ner till huvudstaden och hämta ut våra tillstånd. Vi ansökte om tillstånden redan i januari. Det är cirka tre mil att åka kortaste vägen. Men ändå tar det tid, därför att vägarna är smala och mycket krokiga. Dessutom pågår fortfarande reparation och nybyggnad av de flesta av broarna över vattendragen. Ovant också att åter köra på vänster sida.

…som ministern inte hade skrivit under
När vi väl var framme i Roseau och deras ”PTS”, NTRC, visade det sig att ministern inte undertecknat våra tillstånd. Mr George James är ansvarig för tilldelningen men ministern skall skriva under. Vi fick löfte att senast måndag skulle vi kunna hämta ut licenserna. Vi hade tidigare fått löfte att köra igång direkt med våra tilldelade signaler J79TA och J79U.

Besök på radioklubben

Styrelsen för Dominica Amateur Radio Club, maj 2019.

På torsdagen när vi var i Roseau passade vi på att besöka radioklubben. De hade möte den kvällen och då passade vi på att överlämna fem stycken radiostationer för VHF/UHF banden. De ska nu lottas ut bland de nya amatörerna. Klubben satsar en hel del på att utbilda nya radioamatörer. En trevlig kväll där de diskuterade hur de ska bli bättre på att ta hand om nya amatörer.

Hur öka beredskapen för nödtrafik?
En annan viktig fråga för amatörerna på ön är hur man ska öka beredskapen för nödtrafik. Klubben driver ett antal repeatrar och man har nu säkrat egen strömförsörjning till två av dem.

Amatörradio enda telekommunikationen
som fungerade efter orkanen Maria

2017 drabbades Dominica mycket hårt av orkanen Maria. Nästan all infrastruktur förstördes och nära 90 procent av husen fick svåra skador. Amatörradion var den enda kommunikation som nådde utanför ön efter orkanen Maria.

4 000 QSO — Ständig pile-up
Vi fick ett antal trevliga radiodagar och nätter. Det blev nära 4 000 qso:n. Mycket bra signaler till bl.a. Europa, och vi körde många svenskar. TACK! Radiokörandet bestod av en ständig pileup. Det var särskilt kul att köra TOP-banden. Det gick bättre än vad vi förutsett.

Haveri på båda bärbara datorerna
Tyvärr blev det ett tråkigt stopp p.g.a. datoravbrott. Thomas hotade ett tag med att gå över och köra papperslogg! Båda laptopparna la av. Troligen var boven den höga luftfuktigheten. Vi fick därför stopp hela söndagen för att åka till Roseau och inhandla en ny dator. Men alla affärer är stängda på söndagar. Det borde vi förutsett.

På måndagen klockan 8.00 hängde vi på låset i dataaffären. Sedan passade vi på och kollade om våra tillstånd var undertecknade. Alltså ett nytt trevligt besök hos den alltid vänlige Mr. George! Han var något förtvivlad inget svar från ministern. Han sa på skoj att jag vet var ni håller till så känn er osäkra ni kan få ett besök från NTRC! Vi tänkte inte mer på det.

Sista kvällen: Mr. George anländer med tillstånden
Sista kvällen knackade det på dörren. Mr. George kom med ett brett leende och våra tillstånd. Det kan man kalla för utmärkt service. Att sätta sig i bilen på kvällen och dra iväg på den krokiga och smala vägen upp till oss är helt otroligt! Det blev en trevlig middag tillsammans på den lokala affären och baren.

Några ord om Dominica
Våra husvärdar ställde upp fint med allt man behöver i form av bra boende. Allt var nyrenoverat. Färsk mjölk ur palmernas frukter var en extra kul grej.
Dominica är ett eget land fri från andra stater. Dominica är enda ön i Karibien där det finns kvar ursprungsbefolkning. Det finns en Svensk-Dominica förening som stöttar ursprungsbefolkningens skolor.

Orkanen ”Maria” hårt slag mot Dominica
Orkanen ”Maria” var ett hårt slag mot landet och befolkningen. Redan hårt ansatta människor fick sina hem förstörda och infrastrukturen slogs i spillror.

Vi är mycket imponerade att de lyckats återställa så mycket av el, teleförbindelser och de flesta av husen är återställda och förbättrade. Men tyvärr har drygt 20 000 personer lämnat ön för utlandet. Det är mycket med tanke på att innan orkanen var befolkningen 75 000.

Befolkningen är mycket vänliga och välkomnande av besökare. Naturen är fantastisk, höga berg och en oändlig grönska. Varma källor i bergen och ute vid haven fina stränder med trevliga strandbarer! Egen bra öl och god tillgång på rom!

Dominica väl värt ett återbesök
Kul hade vi! Väl värt ett återbesök till denna fantastiska ö!

Tore J79TA och Thomas J79U.

Tores och Thomas QTH på Sea Cliff Cottages, Dominica.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com