FOI: Supermaterialet Grafen
väntar ännu på sitt kommersiella genombrott

Posted by Erik SM7DZV on 1 juni, 2019 in Nyheter |

Klicka på bilden för länk.

FOI, Totalförsvarets Forskningsinstitut, skriver i ett pressmeddelande om Supermaterialet grafen. Intresset för att studera militära tillämpningar av materialet grafen är stort – men ännu finns inget genombrott.

Grafen, byggt av ett tunt skikt av kolatomer, är 200 gånger starkare än stål, leder elektricitet snabbare än kisel, är lätt, böjligt, genomskinligt och kemiskt beständigt. Materialet är nästan för bra för att vara sant med mängder av möjliga tillämpningar – bland annat som ballistiskt skydd.

”Tidigare nanotekniska upptäckter
väntar ännu på kommersiella genombrott”
– Det är lätt att dras med i stora tekniska rön, som med grafen. Men man bör hålla i minnet att tidigare upptäckter inom det nanotekniska området, som så kallade buckyballs eller nanorör, fortfarande väntar på kommersiella genombrott. Det säger Steven Savage, forskningschef på FOI:s avdelningen för ledningssystem i Linköping i pressmeddelandet.

Länkar relaterade artiklar
Amatörradionyheterna: Prototyp i grafen: Forskare presenterar… 
Amatörradionyheterna: Grafen kan höja kapaciteten på litiumbatterier

Erik SM7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com