Fira nationaldagen med amatörradio

Posted by Erik SM7DZV on 5 juni, 2019 in Nyheter |

Nationaldag på norra Öland.
FOTO © Erik SM7DZV.

Från 2005 till och med 2016 fanns det ett enkelt sätt för svenska radioamatörer att fira nationaldagen. De som så önskade fick fick då byta ut SM mot SE, eller SA mot SF, i sina grundsignaler. Nya regler i PTS delegationsbeslut satte stopp för det enkla förfaringssättet. Idag finns det bara fem stationer med giltiga sådana SE-signaler: SM1TDE, SM3IVF, SM3LDP, SM3XCH samt SM5APS.

Eric SM1TDE firar nationaldagen genom att aktivera sin  SE-signal SE1TDE.
FOTO © Erik SM7DZV.

Under nationaldagen, den 6 juni, är det två tappra som aktiverar nationaldagsssignaler under större delen av dagen: SE1TDE Eric i Visby och SE5APS Erik i Västerås. SE3LDP Markku i Sundsvall har också giltig SE-signal och han kommer att vara QRV eventuellt på morgonen men mest troligt framåt eftermiddagen, innan det blir dags för bastun. Ernst SE3IVF från Duved befinner sig utomlands och kommer inte att kunna delta. Om den femte stationen, SE3XCH Mikael i Kvissleby, kommer att vara QRV känner redaktionen inte till.

Fira nationaldagen genom att lyssna efter dessa SE-stationer och anropa när du hör dem.

 

SK3BG i Sundsvall
Under nationaldagen genomför SK3BG i Sundsvall amatörradions dag på torget vid Storgatan. Klubben visar upp Amatörradio och försöker få kontakt med SF6FO, Fort Oscar II i Göteborg.

SG6FO i Göteborg
I Göteborg kommer amatörradiostation SG6FO, eventuellt även SF6FO, att vara QRV hela tiden med Ra200: AM runt 3620 kHz, samt telegrafi runt 3540 – 3560 kHz. Radioterrängfordon kommer att visas och köras.

Erik SM7DZV

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com