Nu finns det vildsvin även norr om Dalälven

Posted by Erik SM7DZV on 6 juni, 2019 in Nyheter |

Vildsvin 100 meter från Jannes SM5SUH:s QTH i Ödeshög.
FOTO Janne SM5SUH
Klicka på bilden för att se videofilmen.
Fler filmer och bilder finns det på Jannes resor på nätet. Klicka här.

Ove SM7XBI, på gränsen mellan Småland och Blekinge, blev tvungen att sätta upp elstängsel runt sin fastighet för att freda sig mot vildsvin. Lyckligtvis tar noiseblankern hand om elstängselknäpparna.

Janne SM5SUH upptäckte en tidig aprilmorgon en flock vildsvin bara hundratalet meter från parkeringen vid bostaden. Sin vana trogen hade Janne kameran inom räckhåll. Klicka på bilden för att se hela videofilmen.

Vildsvin ska man inte ha i trädgårdar eller åkrar. Grisarnas förmåga att rota upp jorden gör den totalt eller näst intill obrukbar. Synen på vildsvin i skogsområden är inte lika entydig. En uppfattning är att de till och med gör nytta genom att äta upp skadeinsekter och genom markberedning. Några som dock förefaller vara nöjda med att vildsvinen sprider sig verkar vara en del av landets jägare.

 

Om du kör på ett vildsvin med bilen…
Vildsvin ska man inte heller köra på med bil, det kan bli allvarliga skador. Är oturen framme och kör man på en gris ska man absolut inte stanna bilen och gå ut för att se efter ifall den har strukit med. En god vän och radioamatör som dessutom är jägare har förklarat för mig att vildsvin är ett av få djur som kan går till angrepp i en sådan situation.

…gör så här:
Gör i stället så här: Nollställ trippmätaren. Fortsätt en bit, till en plats som är lätt att hitta. Stanna där och anmäl händelsen till SOS-alarm som då skickar en jägare för eftersök.

Att inte anmäla viltolycka jämställs med smitning
Under januari till och med maj 2019 rapporterades totalt 24 224 viltolyckor. 18 607 gällde rådjur, 1 958 älg och 2 409 vildsvin. Att inte anmäla en kollision med vildsvin jämställs med smitning från en olycksplats.

Fanns upp till Dalälven
Vildsvinens utbredningsområde har tidigare angetts till Götaland och Svealand, upp till Dalälven. Sedan några år finns nu vildsvin i närheten av Leksand och i skogarna upp mot Dala-Järna. I det första fallet tycks det röra sig om vildsvin som rymt ur ett hägn, i det senare finns misstankar att jägare har gjort illegal inplantering. Illegal inplantering misstänks även ha gjorts till Öland. Hur långt norrut i vårt land som det idag finns vildsvin känner redaktionen inte till.

Länkar — Läs och lär mer om vildsvin.
Wikipedia: Vildsvin i Sverige.
Wikipedia: Vildsvin.

Erik SM7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com