Regeringen vill att SÄPO får bestämma
vilka som får bygga upp det svenska 5G-nätet

Posted by Erik SM7DZV on 7 juni, 2019 in Nyheter |

Huawei – ständigt i den politiska hetluften.
Klicka på logotypen för att läsa om Huawei på Wikipedia
(engelskspråkig artikel).

Ny Teknik rapporterar om en  meningsmotsättning under uppsegling kring uppbyggnaden av de kommande 5G-näten. I ena ringhörnan Säpo och Försvarsmakten, i den andra de inte odelat positiva teleoperatörerna Tele2 och Telia.

Kinesiska telekomföretaget Huawei misstänks av myndigheter i USA för att gå den kinesiska regimens ärenden genom att förmedla känsliga data till den den kinesiska underrättelsetjänsten.

SÄPO och FM vill bestämma
Säpo och Försvarsmakten vill vara med och bestämma över vilka som får bygga svenska 5G-nät, och regeringen instämmer. De långsiktiga verkningarna av USA:s handelshinder mot Kina i allmänhet och Huawei i synnerhet är svåra att överblicka och dåligt utredda.

Inga spioneribevis enligt belgisk undersökning
En nyligen genomförd belgisk undersökning kunde inte hitta några bevis för spionerianklagelserna mot företaget.

Handelskrig som bygger på
argument om nationella säkerhetsintressen.
Enligt New York Times är Huawei ett av målen för Trumps handelskrig mot Kina. När Trump tog initiativ till en lag som förbjuder amerikanska telekomföretag att installera utlandstillverkad utrustning, byggde argumentationen på att man ville förhindra en utveckling som skulle kunna utgöra ett hot mot USA:s nationella säkerhet.

Konsultbolag varnar
Ett amerikanskt konsultbolag varnar idag för att om handelshindren mot Huawei sätts i verket, så kommer Kina att tvingas utveckla egna lösningar som på sikt kommer att hota dominansen för Google och andra amerikanska telekomföretag.

Länk:
Ny Teknik (2019-05-31): Regeringen: Låt försvaret få styra över hur 5g-nätet ska byggas.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com