Svenska radiogåvor uppmärksammas i Dominica

Posted by Erik SM7DZV on 10 juni, 2019 in Nyheter |
Uppdaterat 2019-06-10.

Klicka på bilden för att komma till artikeln i DNO.

Tore J79TA och Thomas J79U donerade radiostationer till radioklubben på Dominica. Bilden från Elektronikmässan 2016

(2019-06-07) I fredags rapporterade Dominica News Online att några medlemmar i Dominica Association of Persons with Disabilities (DAPD), ungefär DHR i Dominica, nu fått möjligheter att utöva sin hobby — amatörradio.

Det har skett sedan två medlemmar av radioklubben på Dominica, Dominica Amateur Radio Club Inc. (DARCI), har överlämnat fyra handapparater för VHF- och UHF-banden. Mottagarna har tidigare avlagt prov för certifikat, men saknat radiostationer.

De två radioamatörerna som skänkte utrustningen är Tore SM0DZB och Thomas SM0CXU. När man packat utrustningen före avresan från Sverige, fyllde man på med handapparater upp till flygbolagets maxgräns för bagage.

 

I september 2017 drabbades Dominica mycket hårt av den tropiska orkanen Maria, och det lilla karibiska landet har fortfarande inte återhämtat sig. Direkt efter att orkanen dragit förbi var amatörradion den enda form av fjärrkommunikation som fanns tillgänglig. Det är mot den bakgrunden som nättidningen Dominica News Online skriver att syftet med amatörradio är att underlätta förbindelser i nödsituationer.

Tore och Thomas köpte på sig radiostationer
Historien började när Tore och Thomas började planera sin resa till Dominica i maj. De visste att radioamatörerna i Dominica har brist på radioutrustning. Inför resan började därför Tore och Thomas köpa på sig handapparater, som man tog med sig som gåvor. Man fyllde på sitt bagage med handapparater upp till flygbolagets maxvikt för bagage. Fyra handapparater med laddare och tillbehör, fick man rum med innan det blev övervikt.

”Utan radioutrustning går det inte skaffa erfarenhet”
— Det är en sak att klara teorin för amatörradio men en helt annan att kunna klara det praktiskt, säger Nathalie Murphy, VD för DAPD. Men utan radioutrustning är det inte möjligt att skaffa sig den erfarenhet som krävs.

Organisation för radiokommunikation i nödlägen
Donationen gjordes i samarbete mellan DARCI, där Tore och Thomas är medlemmar, och IOM, The International Organization for Migration. IOM medverkar för att förstärka Dominicas radiokommunikation under nödsituationer.

Länkar
Dominica News Online (2019-06-07): DAPD receives donation of four amateur radios. 
Amatörradionyheterna (2019-05-31): Rapport radioresa till Dominica i maj 2019 
Amatöradionyheterna (2018-03-03): Efter orkanen Marias härjning i Karibien — Regeringen i Dominica vill ha fler radioamatörer

Erik SM7DZV

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com