Bengt Kronblad protesterar
mot E.ON:s nya höjning av elnätsavgifterna

Posted by Erik SM7DZV on 15 juni, 2019 in Nyheter |
Uppdaterat 2019-06-17: Länk.

Klicka på bilden för att komma till Östra Smålands nyhetsartikel 2019-06-15.

— Av Erik SM7DZV —

Monopolföretaget E.ON har beslutat att höja elnätsavgifterna från och med den 1 juli. Under april månad hade Ölands Radioamatörer en elkostnad på mindre än 40 kronor. Elnätsavgiften var femdubbelt så hög. Det är den elnätsavgiften som E.ON nu tänker höja. Regeringen lovade kraftig sänkning av elnätsavgifterna, men Kammarrätten säger nej.

Förre riksdagsmannen Bengt Kronblad går i dagens Östra Småland till kraftigt angrepp mot E.ON:s planerade höjning av elnätsavgiften. Sedan 2014 har bolaget höjt elnätsavgiften med 38,1 procent.

 

Kammarrättens dom stoppar sänkning av avgifterna
Regeringen lovade en sänkning av elnätsavgifterna med upp till 60 miljarder kronor på fyra år. Nu blir det inget av med den sänkningen eftersom Kammarrätten i en dom beslutat att bolagen inte behöver sänka avgifterna. Kammarrättens dom rimmar illa mot E.ON:s brev till kunderna där bolaget skriver att elnätsavgifterna regleras utifrån det regelverk som riksdagen bestämmer.

Marknadsekonomin leder till monopol
Ett monopolföretag är en organisation som saknar konkurrenter och som godtyckligt kan sätta sina priser utan att kunderna/konsumenterna har möjligheter att välja en annan säljare för att få ett lägre pris. Förespråkarna av marknadsekonomi bortser regelmässigt från att företagens drivkrafter att expandera leder till att alla små slås ut och att slutprodukten inom varje bransch riskerar att bli ett världsomspännande monopolföretag.

De rika blir rikare och de fattiga svälter ihjäl
Karl Marx analys, för 150 år sedan, var att monopol är kapitalismens högsta stadium. För att lindra de negativa verkningar har de flesta västerländska stater i sin lagstiftning rudimentära regler för att skydda konsumenterna mot verkningar av monopolens makt. Utvecklingen har emellertid visat att i en ”fri” marknadsekonomi, det vill säga en marknadsekonomi utan reella statliga möjligheter att påverka företagens agerande, kommer de rika att bli ännu rikare och de fattiga att svälta ihjäl.


Uppdaterat 2019-06-17
Länk:
Östra Småland 2019-06-17: ”Vi alla del av ett samhälle”

Som radioamatörer har vi en tyst ordningsregel som de flesta respekterar — att inte diskutera ”politik” på banden. Det hindrar dock inte från att hemma i sin kammare, när radion någon gång är avstängd, ändå reflektera en stund — över annat än amatörradio.

I ett en debattartikel i tidningen Östra Småland den 17 juni 2019 skriver utredaren Robert Björkenvall och omvärldsanalytikern Jaan Ungerson om välfärdspolitiska vägval:

Antingen vi vill eller inte är vi alla del av ett samhälle. Vi är i vårt dagliga liv beroende av varandra. Men vad förväntar vi oss från samhället? Hur ska det se ut? Vill vi ha ett samhälle som bygger på delaktighet och gemensamt ansvar? Eller ett samhälle där den starkaste tar för sig och där utslagning och konkurrens delar upp oss i vinnare och förlorare?

 

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com