Christer SM1WXC har stängt bulletinredaktionen

Posted by Erik SM7DZV on 17 juni, 2019 in Nyheter |

Christer, SM1WXC, i Visby. Nu har han stängt redaktionen.
FOTO 2019 © Margareta Wennström.

— Av Erik SM7DZV —

Den 12 juni lämnade en av SSA:s verkliga trotjänare sin post. Då sammanställde Christer SM1WXC i Visby sin sista SSA-bulletin, mejlade ut den till alla uppläsare, lade ut texten på SSA:s hemsida och släckte lampan på redaktionen. Christers sista bulletinen sändes i går, den 16 juni. I år blir det inga sommarbulletiner från Christers penna.

Uppdraget som bulletinredaktör har Christer haft sedan 1996 eller 1997. Nu är eran över.

— Jag vet inte riktigt säkert, jag brukar säga att jag hållit på i 22 år, säger han. Varje år har det blivit mellan 41 och 43 bulletiner. Totalt har jag redigerat drygt 800.

Under våren 2019 blev Christer allvarligt sjuk och vårdades på sjukhus i Stockholm. Från sjuklägret fortsatte han hela tiden att redigera SSA-bulletinen. Enda inskränkningen var att det under dessa veckor inte gick att ringa in notiserna till hans hemtelefon i Visby.

 

Börjat repa sig och får tillbaka vikten
Christer berättar att han börjat repa sig efter den värsta pärsen. Han gick ner i vikt mer än 30 kilo.

— Nu äter jag som en häst, även om det inte alltid är enkelt att få i sig maten. Jag har börjat få tillbaka lite vikt. Men jag tycker att jag ser ut som en koncentrationslägerfånge, säger Christer.

Hur behandlingen i Stockholm lyckades är dock fortfarande oklart. Om en knapp månad, den 13 juli,  ska Christer in på en ny undersökning för att få besked om hur det gått.

Bulletinredaktionen stängd
Sedan ett par veckor tillbaka är Christer åter på hemmaplan. Redan tidigare, före sjukdomen, hade han aviserat att han skulle lämna arbetet som bulletinredaktör. Nu är det gjort. I onsdags stängde han redaktionen. Dock har han lovat att hålla kalendern uppdaterad i sommar. Han kommer också att tillsammans med Roland SM6EAT försöka att samla in bulletinnotiser. Fortsätt därför att mejla kommande aktiviteter till bullen@ssa.se.

Många har hört av sig
Under den senaste veckan har Christer fått flera mejl från radioamatörer, på många platser i Sverige, med hälsningar och uppskattning av det arbete som Christer lagt ned under tiden som redaktör.

Kom till Gotland 1959
Christer föddes 1939 i Eskilstuna och bodde under sina första år i Mönsterås och Nyköping innan han 1946 kom till Stockholm. 1959 kom han till Gotland och P18 i Visby, där han arbetade under drygt 13 år. Därefter arbetade han inom Arbetsmarknadsverket. Christer bodde hela tiden kvar på Gotland, långpendlade under tio år till Göteborg, där han arbetade vid Arbetsförmedlingen innan han gjorde ytterligare två år vid samma myndighet, men nu på hemmaplan,  i Visby.

Christer blev radioamatör med T-certifikat 1996
— Jag hade fått sätta upp en kryssjagi på taket till villan där jag bodde ett stenkast från färjeläget i Marstrand. Från allra första början hade jag ett utbildningscertifikat, anropssignalen var SH6AAJ.

Problem med ”okänt” prefix
— Mitt första QSO hade jag med Lasse SM5HCX i Landvetter den 26 mars 1996, minns Christer. Jag hade nummer tio i listan, och jag vet inte om ens 25 stycken blev utdelade. Prefixet var så ovanligt och okänt att jag en gång blev kallad svartfot av en dansk. Men jag skrev till honom och förklarade hur det hängde ihop, och sedan dess har jag aldrig haft några problem med danskarna.

Första förbindelsen från Ljugarn 1966
— Den 18 april 1996 körde jag mitt första QSO från Ljugarn. Det var med SM5NJG/1 som var på Gotlandsbesök, berättar Christer efter att ha bläddrat i loggboken. Den 20 september 1998 fick jag signalen SM1WXC och så är det fortfarande.

Bor nu i Visby
Christer och hustrun Margareta flyttade för några år sedan från Ljugarn till Visby, där de bor i en trivsam lägenhet på gatan med det brutala namnet Halsjärnsgatan. Inte alls långt därifrån bor sonen Eric, mera känd som SM1TDE.

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com