SSA:s repeaterfunktionär bemöter
artikeln om repeatertrafiken på två meter

Posted by Erik SM7DZV on 29 juni, 2019 in Nyheter |

Urban Ohlsson, repeaterfunktionär inom SSA, delar inte den uppfattning om repeatertrafiken på två meter som kommer till uttryck i min nyhetskommentar från igår.

Det Urban vänder sig emot är främst min beskrivning av effekterna av subtonerna.  Urban skriver:

Jag tycker att man ska hålla sig till korrelerat upp och inte svartmåla subtoner. Vi har i dag 206 2 meters repeatrar och 28 st av dem kräver i dag att man använder subton för att köra på dem. Medan många har en kombination av öppnings alternativ 1750 Hz, DTMF och subtoner.

Jag kan konstatera att det är större trafik flöde på många av dem som kräver subtonsöppning. Att det är mycket våg aktivitet på många håll kommer nog inte an på det. Det som jag har märkt av att täckningen har en stor betydelse och övrig teknisk kvalitet. En del har så stor band bredd att dom blir svåra att läsa i mondäna smala apparater. Tillbehör som Echolink är det en stor efter fråga på men väldigt få tillhanda håller det.

 

På 70 cm är det en helt annan fråga det är oanvänd bart under 434.800 MHz på grund av all LPD på ut frekvensen. Så sänder inte repeatern ut subton finns det ingen som orkar lyssna på alt bröl.

Att digitala moden är på stark fram mars är det inge tvekan om. Från mitt QTH så hör sällan mera en 15 st olika stationer på en dag på den analogin del. Medan det är minst 35 olika som jag kan höra som kör digitala moden och då främst DMR men även d-star och C4FM. Bryggorna mellan de olika moden är uppskattade av många., en del av dem kan till och med höras på FM på repeaterar.

Om man tror att man ska kunna kör alt med sin gamla IC2 så går det inte.

DMR som inte är märks bundet finns det en upp sjö att välja på, från 500 upp till över 7000 kr för en handapparat. Det är ofta billigare att köpa ny radio en batterier till din gammal.

Repeaterfunktionär i SSA
SM5OXV
Urban Ohlsson

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com