Drönare nytt hjälpmedel för E.ON
att hitta dolda fel på kraftledningar

Posted by Erik SM7DZV on 10 juli, 2019 in Nyheter |

E.ON felsöker kraftledningar på Öland med drönare. Försöket har varit framgångsrikt och man kommer nu att börja tillämpa metoden i övriga delar av landet.
FOTO: E.ON.

(2019-07-08)

E.ON rapporterar om framgångsrik kontroll av elnätet på Öland med drönare som skonar naturen och upptäcker svårfunna fel. Nu ska tekniken spridas i landet.

I en ny typ av felsökningsprojekt provar E.ON drönarteknik för att kontrollera stolpar, linor och isolatorer på kraftledningar. På Öland upptäcktes i våras ett antal tidigare okända fel på en elledning. De lyckade försöken gör att E.ON nu planerar att använda drönare på fler håll i landet.

 

Hittar skadade isolatorer
– Med hjälp av drönare kan vi kontrollera stolpen visuellt med värmekamera och laser in i minsta detalj vid en och samma flygning. På en ledning hittade vi tre skadade isolatorer som nu ska bytas ut, berättar Jonas Nilsson, E.ONs projektledare för drönarinspektionerna.

Allt mellan stolptopp och jord kontrolleras
Under felsökningen kontrolleras varje meter av linorna. Stolpar med isolatorer, jordlinor och annat kontrolleras ur flera vinklar, från stolptopp till mark. Ledningsgatan skannas med laser och avstånd beräknas till vegetation och byggnader.

Länkar:
Läs hela pressmeddelandet från E.ON på Via TT

Teracom rapporterade  för två år sedan om hur företaget använder drönare för att mäta antennsystemens effektivitet. Länk till Tercoms artikel.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com