Favorit i repris: Skydda radiostationen mot åska!

Posted by Erik SM7DZV on 12 juli, 2019 in Nyheter |
Publicerat första gången 24 maj 2015,
därefter uppdaterat och sedan använt som referens ett stort antal gånger.

 

Åskskydd figur.
Klicka på bilden för att komma till Uppsalas åskforskare. I menyn till vänster finns länk till artikeln Skydd av amatörradiostation. Klicka på den för att läsa originalartikeln.

(2019-07-12)

Den 24 maj 2015, publicerade Amatörradionyheterna  nedanstående artikel om hur man kan skydda sin radiostation mot åska. Det är ju åsksäsong och under de senaste veckorna har läsare efterlyst artikeln och därefter återkommit med uppmaningen att på nytt ge artikeln en mer framträdande plats.

Artikeln bygger på data som Bengt och hans yngre bror Rolf började samla in 1987. Vid  publiceringen för fyra år sedan fick Amatörradionyheterna ta emot några sura kommentarer över att artikeln redan då hade tämligen ett antal år på nacken. Vårt försvar, då som nu är att åskans fysik är evigt ung; det är vi människor som åldras. Bengt som är en av artikelförfattarna har idag hunnit bli 86 år och lillebror Rolf, åskforskaren i Uppsala, fyllde igår 80 år.

 

Här kommer favoriten i repris:

Skydda din radiostation mot åska!

(2015-05-24)

Vid Uppsala Universitet finns en enhet för forskning kring åska och åskskydd. På sin hemsida på nätet har universitetet bland annat en artikel som beskriver hur man skyddar sina amatörradiostation mot åska. Bengt Högberg SM3AAE från Forse skrev artikeln om åskskydd tillsammans med sin bror Rolf.

På samma webbplats förmedlas också grundläggande kunskaper om åskskydd, information om hur man skyddar hus, båt och husvagn och mycket mera. Klicka på figuren här ovan för att komma till åskforskarnas hemsida. I menyn som kommer upp till vänster klickar du på menyalternativet Skydd av amatörradiostation.

När jag för ett par år sedan publicerade artikeln och länken på ssa.se försökte en läsare göra sig lustig över att jag länkade till en så gammal källa. Jag känner dock inte till att åskan och åskans fysik och meteorologi skulle ha ändrat karaktär under de senaste 20 åren. Med författarens tillstånd publicerar jag länken till artikeln på nytt.

Bengt SM3AEEBengt SM3AAE
En av författarna är Bengt Högberg SM3AAE, bosatt i Forse, två mil väster om Sollefteå i Ångermanland. Han skrev artikeln tillsammans med sin bror Rolf, som arbetade vid Uppsala universitet fram till sin pensionering. Bengt är uppväxt i Forse. Familjen flyttade dit när Bengt var fem år och fadern började arbeta på Graningeverken. Bengt gick som alla andra barn i byns skola innan han så småningom kom till Tekniska Gymnasiet i Härnösand, där han från allra första början valde starkströmsutbildning.

– På den tiden fanns svagströmsutbildning lika lite som TV-apparater, säger Bengt.
Som utbildad starkströmsingenjör blev inkörssporten, som för så många andra, ASEA och senare Vattenfall. Så småningom kom han till Skellefteå Kraft innan han för 30 år sedan kom till Graningeverken och tillbaka till byn där han växt upp, Forse. Amatörradiocertifikatet tog Bengt 1959. Signalen AAE hade blivit ledig och den fick han överta. Brodern Rolf blev kvar vid universitet i Uppsala och, i motsats till Bengt, aldrig radioamatör.

Började spåra blixturladdningar med radar
Uppsala universitet var pionjär, när man började spåra blixturladdningar med hjälp av radar:
– Jag tror det var omkring 1987, säger Bengt. Från början mätte man bara blixturladdning till marken, och det var ju det som var intressant för oss som arbetade vid och med kraftverk. Jag fick disponera en sådan utrustning, när jag arbetade vid Graningeverken.
Mätstationerna fanns utspridda över landet, en av dem fanns vid flygfältet i Vilhelmina. Bengt, som har varit privatflygare till för ett par år sedan, berättar om en gång när nätaggregatet vid stationen i Vilhelmina hade gått sönder:
– Rolf kom upp till Forse med ett nytt nätaggregat. Jag hyrde flygklubbens Cessna och så flög vi till Vilhelmina. Vi lastade ur nätaggregatet ur flygplanet och baxade in det på rätt plats, startade om mätutrustningen och så flög vi hem igen. Det var klart på ett par timmar från det vi lyfte härifrån.

Not. Graningeverken köptes upp av Sydkraft 2004 och koncernen bytte namn till Eon år 2005.

//Erik SM7DZV

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com