”Mer trafik i Sverige på 27 MHz än på två meter ”

Posted by Erik SM7DZV on 14 juli, 2019 in Nyheter |

Efter 187 mils färd genom Sverige fick Urs HB9DIU sin första kontakt över två meter. Då hade han kört från Riksgränsen till Böda.
Illustration:
Google Maps.

– I Sverige är det är mer trafik på 27 MHz privatradioband än på två meter amatörradio.

Det säger Urs HB9DIU som just är på väg genom Sverige i sin husbil. Urs och hans fru har besökt Lofoten och körde sedan via Narvik och Riksgränsen in i Sverige. På sin återresa till hemmet i närheten av Bern i Schweiz bor paret sedan några dagar på en campingplats i Böda på Öland.

”Mer trafik på privatradiobandet”
– Det är mer trafik på 27 MHz än på tvåmetersbandet, säger Urs. Två meter är helt dött. Jag har inte hört en enda station förrän jag kom hit.

Tvåmetern tyst under 187 mil
Urs första förbindelse på två meter i Sverige, 187 mil efter att ha passerat Riksgränsen, kom i Böda. Det var också här han träffade svenska radioamatörer första gången under resan: Lasse SM4MOZ, återkommande ölandsbesökare sedan många år, och undertecknad SM7DZV, bosatt i byn, längst upp i norr på ön.

Urs berättar att han kör ”98 procent telegrafi”. Liksom många svenska radioamatörer, fick han sin telegrafiutbildning under militärtjänstgöringen. Trots frånvaro av tvåmetersförbindelser blir det ändå amatörradio varje dag under resan söderut: Kortvåg, telegrafi, 20 watt ut i antennen.

Erik SM7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com