Tores och Thomas kom-ihåg-lista för amatörer
som planerar att köra radio från tropikerna

Posted by Erik SM7DZV on 16 juli, 2019 in Nyheter |

Tores och Thomas QTH på Sea Cliff Cottages,
under vistelsen på Dominica i maj 2019.

I maj åkte Tore SM0DZB och Thomas SM0CXU till Dominica i Karibien för en veckas amatörradiosemester i väntan på mässan i Dayton. Tore och Thomas hade förberett sig väl, ändå inträffade ett antal oförutsedda händelser:

Båda deras bärbara datorer havererade och tillstånden, som skulle ha varit klara i god tid fick man kvällen innan det var dags att lämna ön. Tore och Thomas erfor också att operatörer på en tvåmans DX-pedition inte båda kan köra radio 24 timmar om dygnet dag efter dag, utan vare sig sömn eller mat…

 

Vid längre vistelser behövs tropikanpassade radiostationer
Ove SM0XBI brukar alltid framhålla att man ska se till att man har tropikanpassade radiostationer när man vistas på breddgrader som dessa. För Tores och Thomas blixtvisit på Dominica klarade det sig trots allt bra ändå, men vid längre vistelser finns det alla anledning att också ta fasta på Oves erfarenheter.

När Tore och Thomas tidigare rapporterade om sin vistelse på Dominica sammanställde de sina erfarenheter på en lista, med tips till andra som planerar en egen expedition. Av utrymmesskäl hamnade listan på redaktionens samvete, men här kommer den: att tänka på, innan man ger sig ut på radioäventyr till tropikerna eller Långtbortistan.

Här är Tores och Thomas kom-ihåg-lista
Läs och begrunda Tores och Thomas kom-ihåg-lista, som bygger på deras erfarenheter från Dominica i maj 2019:

• Ta med reservdator om ni åker till tropiska områden!
• Kolla noga vilka antennbärare det finns tillgång till.
• Ansök om tillstånden tidigt om det inte är ett CEPT land.
• Vi hade planerat att köra två stationer. Men vi beslöt att köra med endast en station. Vi hade filter med så det hade fungerat med två stationer. Men någon ska också fixa mat m.m.
• Vi är båda imponerade av det lilla JUMA slutsteget som hela tiden gav oss 950 watt ut utan att klaga! K3 klarade värmen och fukten bra. Det är en bra reseradio som kan tas med i kabinen.
• Konditionerna var i stort sett döda vid tidig morron och nästan hela förmiddagen. Vi kunde alltså sova då, utan att missa något. Kolla alltså upp hur det är dit ni reser.
• Trots solpaneler var det störningsfritt i vårt hus. Störningar kan ju annars förstöra en hel del. Om möjligt kolla eventuella störningar. Vi fick klart ljus från K5KG som kört från detta QTH.

Länk
Amatörradionyheterna: Rapport från Tores SM0DZB och Thomas SM0CXU radioresa

Erik SM7DZV

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com