Lars SM2UHF sadlar om: Går från rymdteknik
till service av radiostationer för amatörradio

Posted by Erik SM7DZV on 19 juli, 2019 in Nyheter |

Lars SM2UHF Karungi, med särskild känsla för elektronrör, öppnar serviceverkstad för amatörradio. Fasta priser ska ta bort kundernas osäkerhet. 
FOTO: Privat.

Efter många års anställningar inom elektronikbranschen startade Lars SM2UHF i december 2018 en reparations- och serviceverkstad för radioutrustning i Karungi. Byn ligger drygt två mil från Haparanda, uppströms Torne älv.

— Det finns ett enormt behov att laga äldre radioutrustningar, säger Lars. Jag har lagat riggar och annan elektronik sedan 1980, och jag har en särskild känsla för elektronrör.

Hur mycket kostar det?
Ett problem med reparationer och underhåll av äldre radiostationer kan vara svårigheter för den som äger utrustningen att i förväg få en något så när säker uppfattning om vad arbete och reservdelar kan komma att kosta när allt är klart. Lars vill att kunden, så långt det är möjligt, ska veta slutpriset innan arbetet påbörjas.

 

Fast pris på servicen
— Jag har en ren serviceverkstad, säger Lars. Jag har fast pris på service, 700 kronor. Till det kommer reservdelar och returfrakt. När det handlar om felsökning och rena reparationer har jag en undersökningsavgift på 350 kronor. Därefter tar jag jag kontakt med kunden och redovisar vad arbete och reservdelar kommer att kosta. Accepterar kunden, så gör jag arbetet till det överenskomna priset. Tycker kunden att priset är för högt betalar han undersökningsavgiften på 350 kronor plus returfrakten.

En skåning som hamnade på Esrange
Skåningen Lars, med rötter i SM7 – Skanör och Trelleborg, kom till Kiruna och Esrange år 2000. Där arbetade han under 14 år som systemingenjör på raket- och ballongsidan. Det var ett arbete som gick ut på att utveckla och underhålla servicesystem för forskare med mera. Efter åren på Esrange följde en tid som konsult hos LKAB som automationsingenjör innan han 2016 flyttade till Karungi för Billerud Korsnäs och Karlsborgsverken. Men nu är det amatörradio som gäller.

Världsrekord i trådlöst nätverk
En prestation från tiden på Esrange förtjänar att lyftas fram: Under tiden där var Lars med om att sätta världsrekord i trådlöst nätverk för ballonger. Man lyckades då hålla WIFI-kontakt med en ballong på 572 kilometers avstånd. Noteringen innebar att nyttolasten låg under horisonten och att take-off-vinkeln var minus 1,5 grader.

Erik SM7DZV

Interiör från radioverkstaden.
FOTO: Privat.

Lars SM2UHF vid sin radiostation.
FOTO: Privat.

 

Länkar:
Wikipedia: Esrange
Wikipedia: Karungi

 

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com