SM5GXQ: Loggbok och väder från Granudden

Posted by Erik SM7DZV on 25 juli, 2019 in Nyheter |

Peter SM5GXQ.

Peter SM5GXQ blev pensionär den 1 februari 2019. Mantalsskriven är han i Norrköping, somrarna tillbringar han i sitt fritidshus vid Granudden, Färjestaden på Öland. Det som varje höst sätter stopp för ölandsvistelsen är när sommarvattnet till området stängs av.

Peter karaktäriserar sin blogg som en loggbok från Granudden. På samma nätplats  har han också en inkopplad väderstation som i realtid visar aktuellt väder på platsen.

I Peters blogg finns artikeln Från telegrafi till RAKEL [artikeln är copyrightskyddad]. Här beskriver Peter hur han redan från barnsben var fascinerad av radio. Peter berättar om skolan i Nybro, där han deltog i Amatörradio som fritt valt arbete som leddes av institutionsteknikern Gerhard SM7MY, om militärtjänsten som sambandstekniker på F12 i Kalmar, om Sjöbefälsskolan i Kalmar innan han 1983 fick sitt första riktiga arbete på kustradiostationen i Göteborg.

 

Radioteknikens utveckling från Romolympiad till RAKEL
På sin hemsida skriver Peter SM5GXQ i Färjestaden om sina erfarenheter av radioteknikens utveckling från telegrafi till RAKEL. När han sammanfattar sitt yrkesliv konstaterar han att han har haft fördelen att få jobba med sin hobby, samt att han inom sin hobby många gånger har förberett sig inför det, som han skulle göra på jobbet därnäst.

— Jag har ju min sommarstuga på Öland. Där har jag min trädgård, väderstation och min webbsida. Nu kan jag fokusera att odla blommor och ta vackra bilder. Att leva det enkla livet, utan varmvatten och andra bekvämligheter, är också något som tilltalar mig.

”Radiohobbyn kommer att ta mera plats”
— Min radiohobby är också något som kommer att ta mera plats i mitt liv. Jag har ju redan idag en del projekt med diverse fjärrstyrda mottagare. Software Defined Radio(SDR) är något som jag börjat arbeta med de senaste åren. Genom att vara sändareamatör, kan jag även knyta sociala kontakter både lokalt, inom Sverige, och även över hela världen.

Erik SM7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com