IC 7610 ifrågasatt pga svårhittat displayfel
Manuel SM6TMR, VD på Limmared:
”Endast två kända fall i Sverige. Garantin gäller”

Posted by Erik SM7DZV on 8 augusti, 2019 in Nyheter |
Uppdaterat 2019-08-09: Komplettering av tekniska data för IC-7610.

Manuel Larsson SM6TMR, VD på Limmareds Radio och TV AB.
 Foto Wivianne Dahlros

ICOMs transceiver 7610 började säljas i Skandinavien i början av 2018. Radiostationen har blivit ifrågasatt på nätet på grund av ett displayfel, som uppträtt slumpmässigt, på en till två procent av de tillverkade stationerna.

Manuel Larsson SM6TMR på Limmareds Radio och Data AB uppger att företaget fått in två stationer, vilka fått felaktiga displayer utbytta.

Ny display utvecklas. Kommer till hösten
– Det är en underleverantör till ICOM som inte lyckats hålla standarden. ICOM har inte sagt vad det är som varit fel men uppger att felet är slumpmässigt samt att felsökning och analyser pågår. En ny display, från en ny tillverkare, håller på att utvecklas. Den kommer under hösten, säger Manuel.

Felet åtgärdas — även om garantitiden har gått ut
– Är det någon som hör av sig nu så får dom den nya, så fort den kommer. Vi kan ju inte hålla på att sätta in den gamla displayen nu. De som drabbas av felet kommer att få det åtgärdat, oavsett om garantitiden gått ut eller ej.

 

ICOM IC-7610.

– Nu kommer det ju en ny tillverkare. Det finns inte de här stora felen på den här radiostationen, som det sägs på nätet, kommenterar Manuel. Om det nu är en eller två procents fel, tar du det på USA-marknaden så blir det ju naturligtvis en del maskiner. Men det är ju fortfarande inte några mängder ändå.

Slumpmässigt fel – går inte att spåra genom serienummer
– Det går heller inte att hitta felet via serienummer, säger Manuel. ICOM har inte lämnat ifrån sig någon information om serienummer eller batchar så att man den vägen skulle kunna spåra felen. ICOM har batchar om flera hundra maskiner, där en eller ett par maskiner kan ha fått displayfelet. Det hjälper därför inte att återkalla produkterna. Hade det varit ett konstant fel hade maskinerna naturligtvis återkallats, men så är det inte här.

Felen visade sig ganska omgående
– ICOM åtgärdar de maskiner som fått problem, problem som kom ganska omgående. Har man haft radion ett år eller upp emot den tiden utan att ha fått några problem, så är det därför inte troligt att felet skulle visa sig nu eller senare, säger Manuel.

Sedan får vi hålla i minnet att många versioner går ut tidigare i Asien än här. Är det problem med en modell i början av produktionen så är vi inte de som får ta de första stötarna.

Jämförelse av svenska och tyska priser
– Jämförelse av priser mellan olika länder är ju också lurigt, säger Manuel. Det kunden ser är ju en bild av det landets valutatänk och regler. När man till exempel jämför med Tyskland ska man tänka på att momsen där är 19 procent mot 25 procent i Sverige. Det skiljer sex procent på grund av momsen. På en maskin på 40 000 kronor ger det en hel del. Tyskland har heller ingen kemikalieskatt på 500 kronor som vi har. Räknar man bort de här sex procenten på momsen och effekten av kemikalieskatten så blir det inte så stor skillnad sedan.

Försäljningskampanj i Italien
– I samband med olika försäljningskampanjer sätts priserna av varje generalagent efter förhandlingar med ICOM. Jag vet att i Italien har man sänkt priset på 7610-an. Jag talade med någon som berättade att där hade man bara sålt en maskin på fyra månader, och då förstår man  att dom blir desperata för att få iväg maskinerna. Jag är säker på att deras distributör jagar på för att maskinerna ska bli sålda.

IC-7610 ingen dundersuccé…
ICOMs IC-7610 har inte varit någon stor succé försäljningsmässigt och kan i det avseendet inte jämföras med IC-7300. Listpriset på en IC-7300 är 14 tusen kronor. Motsvarande pris för IC-7610 är 40 tusen kronor.

… men mycket mer tekniskt avancerad än IC-7300
Den som köper en IC-7610 får dubbla mottagare i radiostationen. Radion har digital preselector som gör mottagaren extremt tålig mot starka signaler, s.k DIGI-SEL, den har utgångar för två olika antenner. Det går också att använda de två mottagarna för “diversity reception”. Det finns uttag för extern monitor och uttag för nätverk samt inbyggd server för Icoms egna fjärrstyrningsprogram. Det är en radiostation som är bra mycket mer än två stycken IC-7300.

Lossnad kylfläns
Det har också förekommit att en kylfläns lossnat i limningen. Limmareds radio har haft ett sådant fel.

– Limningen hade släppt, säger Manuel. Men det är inget vi upplevt mer än på den första maskinen vi fick.

FOTNOT
Service och reparationer för svensksålda ICOM-stationer
Swedish Radio Supply stängde den 6 augusti sin nätsida för försäljning av amatörradioprodukter och hänvisar till Limmared, som också sköter service och reparationer av ICOMs amatörradioprogram förutsatt att stationerna är sålda i Sverige.

Erik SM7DZV

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com