Bosse SM5CJW fick 28 QSO från lapplandsfjällen
med radiostation som gav en watts uteffekt

Posted by Erik SM7DZV on 11 augusti, 2019 in Nyheter |

En av de mest hisnande scenerierna under vandringen var från Övre Kåppasjokkgrottan (JP98IJ).
FOTO Bosse SM5CJW.

Den 29 juli kom Bosse SM5CJW tillbaka hem till Västerås efter sin fjällvandring som vi tidigare rapporterat om. Bosse började sin 94 kilometer långa vandring i Nikkaluokta den 19 juli och avslutade den 28:e i Björkliden, totalt nio övernattningar. Med sig i ryggsäcken hade han tältutrustning, förnödenheter och radiostation.

Varje morgon klockan nio var Bosse QRV. Vid en av han fjäll-QRH, Vistasstugan, blev det ingen förbindelse, alla de andra dagarna hade förbindelser, de flesta med svenska stationer. Men i loggen finns det dessutom en station från vardera Tjeckien, Finland och Frankrike. Totalt blev det 28 QSO,  26 på 30 meter samt ett QSO på vardera 40 och 20 meter.

 

KX1 och Li-ionbatterier
Radioutrustningen som Bosse hade med sig under vandringen var en Elecraft KX1 med 3 x 3,6V Li-ionbatterier som gav en uteffekt mellan en och 2,5 watt på 14, 10 eller 7 MHz CW. Antennen var en inverted Vee EFHW för 7, 10 och 14 MHz, på mitten understödd av 5m vandrarstav + kolfibermetspö.

28 QSO-n var väl bra med en watt och under rådande förhållanden?

Högre ambition tidigare år
– När jag gick fjällvandringar förr hade jag som mål att få till lika många QSOn som de kilometer jag gick under en dag, säger Bosse. Gick jag en dagstur på tio kilometer ville jag ha 10 QSOn, och det blev det ju inte den här gången.

Hörde motstationerna bra
– Som regel läste jag motstationerna bra under den senaste vandringen. Men jag har ju ingen aning om hur mycket störningar ni hade söderut.

Norrland ofta i skipzon
Vid flera tillfällen när Bosse gick in på 30 meter i södra Sverige låg stationer i södra Norrland i hans skipzon, utan möjligheter att få förbindelse. Bosse har mejlat QTH-bilder till samtliga stationer han hade förbindelse med under vandringen.

Utdrag ur Bosses logg från fjällvandringen.

 

Ett annat rart QTH var från fyra kilometer söder Abisko, JP98JH, tillika SMFF 0001.
FOTO Bosse SM5CJW.

Erik SM7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com