10 fyrar aktiveras i Sverige — 403 i hela världen
SK6AW/LT kommer att köra från Hönö Klåva

Posted by Erik SM7DZV on 16 augusti, 2019 in Nyheter |

Tio svenska fyrar aktiveras av radioamatörer under Internationella Fyrhelgen.

Under innevarande veckoslut, med början i morgon lördag, genomförs den Internationella Fyrhelgen. Vid 407 fyrar världen runt kommer det att finnas radioamatörer som riggat upp radiostationer och försöker få förbindelser med varandra. I Sverige är tio fyrar bemannade av radioamatörer. Det är en minskning från förra året med fyra.

En av de svenska fyrar som är nya för året är är fyren på Hönö Klåva, som aktiveras av Hisingens radioklubb SK6AW, som använder anropssignalen SK6AW/LT.

Kör QRP och med batteridrift
– Hönö Klåva är en landstationär fyr och vi planerar att köra QRP-stationer med batteridrift med fokus på CW men om intresse finns även köra SSB, berättar Pelle SA6BGR/SD6M.

 

Dipol för 40 och vertikal för 20
– Vi kommer att använda en dipolantenn för 40 meter och en Diamond Multiband Vertikal antenn för bla 20 meter. Eventuellt kommer vi att hänga upp ytterligare trådantenner beroende på tillgång och utrymme.

Operatörsplats på berghäll
– En operatörsplats kommer att organiseras på lämplig berghäll intill fyren och vi hoppas vara QRV vid 09.00 tiden på lördag morgon och köra så länge omständigheterna tillåter, berättar Pelle.

Alla intresserade välkomna
– Denna aktivitet är en klubbaktivitet. Alla medlemmar i SK6AW är inbjudna att delta i radiokörning eller medverka på annat sätt. Finns det andra intresserade radioamatörer, som inte är medlemmar i SK6AW, som har möjligheter att delta är de också välkomna till Hönö Klåva, säger Pelle.

Rensar stranden från skräp
– Vi planerar även att agera miljöaktivt på så sätt att vi samlar eventuellt skräp som vi hittar i strandkanten eller på klipporna i sopsäckar som vi har med oss. Det insamlade skräpet kommer vi att deponera på närmaste återvinningsstation, säger Pelle.

Hoppas på hyggligt väder
– Då detta är ett utomhusarrangemang är vi givetvis helt beroende av väderleken. Vi sätter därför vårt hopp till vädergudarna att vara oss nådiga den 17/8. Skulle det bli regn och kraftig blåst kan vi i värsta fall bli tvungna att ställa in, säger Pelle.

Länk

ILLW hemsida. 
Amatörradionyheterna 2018: Om varför internationella Fyrhelgen högtidlighålls.

 

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com