Schweiziska telegrafister jubilerar 2020
Importerar Socwakonceptet för egen aktivitet

Posted by Erik SM7DZV on 28 augusti, 2019 in Nyheter |

SOCWA-konceptet går på export till Schweiz: Logga på nätet. Få poäng för ett QSO på minst 10 minuter. Anpassa sändningshastigheten efter motstationen.

Nästa år, 2020, firar Helvetia Telegraphy Club, HTC, i Schweiz, 40-årsjubileum. Klubben ägnar sig åt att stimulera användning av telegrafi samt att bygga radioutrustning, ”homebrewing”. Man verkar icke-kommersiellt och alla aktiviteter organiseras och genomförs uteslutande av frivilliga.

Inför 40-årsjubileumet har klubben sett sig om efter lämpliga aktiviteter, och man har fastnat för SOCWA-konceptet. Klubbens president Hugo, HB9AFH, deltog i SOCWA-aktiviteten under 2013, och SOCWA-diplomet hänger idag i hans radiochack. Hugo tillhör de telegrafister som uppskattar längre QSOn, hellre än att på enklaste sätt bara byta signalrapporter. Det som speciellt har imponerat på Hugo är SOCWA:s närvaro på nätet, sättet att logga förbindelserna och att visa en resultatlista.

 

Under tidigare årsdagar genomförde HTC liknande men mycket arbetskrävande aktiviteter som byggde på användning av Excel. Klubben har därför frågat om man skulle kunna få använda SOCWA-konceptet och anpassa det för schweiziska förhållanden i en aktivitet som beräknas pågå under hela 2020. Man kommer naturligtvis att behöva ändra reglerna för att passa schwiziska förhållanden. Schweiz är mindre till ytan och har tre huvudspråk. Man funderar också över regler som gäller poängfördelning och liknande.

SOCWA positivt
— schweizisk betaversion redan igång

Från SOCWA:s sida har man svarat positivt på den schweiziska förfrågan. En inledningsvis tänkbar svårighet var att Roland SM6EAT, som sköter SOCWA på nätet och som har skrivit programmet, invände att koden i alla avseenden inte var helt up to date. Sedan Roland rensat databaserna och tagit bort alla individuppgifter har han skickat koden till sin schweiziske kollega, som redan inom något dygn hade en egen betaversion rullande.

Allt tyder därför idag på att HTC den första januari kommer att öppna sin egen SOCWA-variant. Vi återkommer så snart som möjligt med mer information om och regler för det schweiziska telegrafiprojektet 2020.

Skärmklipp från SOCWA:s hemsida den 28 augusti 2019.
Telegrafisten i radiohytten på TT Birka Princess (1971) är Jan Höst, SM6VTR (S.K.)
Klicka på bilden för länk till SOCWA.

Erik SM7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com