Idag är det 160 år sedan The Carrington Event
När drabbar nästa megastora solstorm jorden?

Posted by Erik SM7DZV on 1 september, 2019 in Nyheter |

Flare, M-klass, den 5 november 2014. M-klass är mellanstora. X-klass är det verkligt stora, som kan vara förödande för satelliter, el-, tele- och datasystem.
FOTO NASA/SDO.

Idag är det på dagen 160 år sedan jorden drabbades av den geomagnetiska megastormen The Carrington Event. NASA har studerat vad som hände 1859 och räknat fram, att om en motsvarande händelse skulle inträffa idag skulle dagens högteknologiska infrastuktur få skador för miljarder dollar och kräva många års arbete för att kunna återställas.

När de dåliga kortvågskonditionerna pågått länge nog, som nu, och när geomagnetiska stormar släcker det som finns kvar, då är dåliga radiokonditioner inte några nyheter längre. Men idag kan det kanske vara dags för ett undantag: Under två dygn har Kp-index legat på minst 5 och som högst 7. Just nu har vi att göra med en långvarig geomagnetiskt storm av G2-klass.

 

Hittills i år har 169 dagar varit utan solfläckar när solen har varit blank. Idag noteras ett undantag. En ny och växande solfläck har visat sig,

160 år sedan The Carrington Event
Spaceweather.com 
uppmärksammar att det idag är 160 år sedan den geomagnetiska megastormen, som fått namnet The Carrington Event, drabbade jorden. En miljard ton solmassa kastades ut (CME) och kraschade in i jordens magnetfält. Det hände under morgontimmarna den 2 september 1859.

Länkar:
Wikipedia: Solar Storm of 1859
Amatörradionyheterna 2015-08-18: När inträffar nästa Superflare?

Erik SM7DZV

 

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com