M70-laget tog guld- och silvermedaljer
vid europamästerskapen i radiopejlorientering

Posted by Erik SM7DZV on 11 september, 2019 in Nyheter |
Uppdaterat 2019-09-11 klockan 22.30.

Svenska M70 laget bestod av fr.v. Bo SM5CJW, Rolf SM5DIY och Gunnar SM0-6689.

Europamästerskapet i radiopejlorientering avgjordes förra veckan, den 3-7 september 2019, i Rogla Slovenien. Fyra deltävlingar genomfördes: foxoring, sprint, classic 2m och classic 80m.

M70-laget tog guld I Classic 2m och Silver I Classic 80m. I laget ingick Bo SM5CJW, Rolf SM5DIY och Gunnar SM0-6689. Resultat finns på www.pejla.se

Läs Mer
Läs om löparen som räddades efter hjärtstopp på upploppet och om en annan som gick vilse och övernattade i en hölada:
—–>

 

Svenska laget vid europamästerskapet. Främre raden Rolf SM5DIY, Henrik Lindell, Peter SM5KMU, Thomas SM5NGK och Peder SM0GNS. Bakre raden Robert SM6GHS, Bo SM5CJW, Jan SM5FUG, Gunnar SM0-6689 och Erik Tellus.
TACK till Rolf SM5DIY för EM-rapport och bilder.

Räddades efter hjärtstopp på upploppet
För alla löpare gick inte Europamästerskapen helt problemfritt. Under torsdagen föll en löpare ihop på upploppet med hjärtstopp, om det var till följd av den fysiska ansträngningen under loppet eller på grund av själva fallet är okänt. Ett stort antal rävjägare, varav ett par tävlingsdeltagare var läkare, hjälptes åt med hjärt-lungräddning till dess ambulansen lyckades ta sig fram till målplatsen. Nästa svårighet var att hitta en plats där ambulanshelikoptern kunde landa och hämta den sjuke. Händelsen avlöpte lyckligt. Helikoptern tog patienten till sjukhuset i Maribor, varifrån det senare på kvällen meddelades att personen var utom fara.

En löpare trillade, slog sönder sin rävsax, gick vilse…
Pejla.se
vet berätta om en annan händelse samma dag. En löpare kom inte tillbaka efter torsdagens tävling. Polis och andra myndigheter letade förgäves hela natten med hundar och drönare med värmekamera. På fredag morgon, fredagen var tävlingsfri, dök personen själv upp på hotellet. Det som hade hänt var att löparen hade snubblat i skogen, ramlat och slagit sönder sin rävsax och svimmat. När han vaknat upp hade han gått åtta kilometer, 90 grader i fel riktning, hamnat utanför kartan och tävlingsområdet, där det intensiva eftersöket pågick.

och övernattade i en hölada
Så småningom hittade den vilsegångne rävjägaren en lada, där han övernattade på höskullen. På morgonen hittade han ett hus med en person, som efter att ha blivit lovad pengar skjutsade honom till hotellet.

Se resultat, tider och kartor
Se arrangörernas hemsida för alla resultat, tider och kartor. Klicka här.

ARD2019 EM i radiopejlorientering i Slovenien 2019 Karta, klassisk tävling 1.
– Jag har aldrig tidigare tävlat på så fina kartor, sammanfattar guldmedaljören på 2 meter classic, Bosse SM5CJW.
Klicka på bilden för större skala.

 

Maratonlöparen som ”försvann”
under Stockholmsolympiaden 1912

Händelsen med löparen som övernattade på höskullen drar tankarna till den sedermera berömde japanen Shiso Kanaguri, en av deltagarna i maratonloppet vid Stockholmsolympiaden 1912. Kanaguri bröt tävlingen men skämdes så mycket över det att han tog tåget tillbaka till Japan, utan utan att anmäla till arrangören att han var välbehållen.

Fullföljde tävlingen 50 år efter starten
1962, till 50-årsminnet av Stockholmsolympiaden inbjöds Kanaguri till Stockholm, där han gavs tillfälle att avsluta loppet. Han gick i mål på tiden 54 år, åtta månader, sex dagar, åtta timmar, 32 minuter och 20,3 sekunder. Missa inte att läsa historien om Kanaguri, maratonlöparen som försvann.

Länkar:
Wikipedia: Kanaguri – Maratonlöparen som försvann 
Amatörradionyheterna (2019-08-29): Förhandsrapport.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com