Replik av legendariska Paraset MK VII
demonstrerades vid Retrodagen i Limmared

Posted by Erik SM7DZV on 15 september, 2019 in Nyheter |

Roland SMEAT nycklar Paraset MKVII-replika vid Retrodagen i Limmared
FOTO Janne SM5SUH (klipp från video).

Under Retrodagen i Limmared demonstrerades bland annat den engelska radiostationen Paraset MK VII. Det var en av de första framgångsrika miniatyriserade radiostationerna för Storbritanniens SOE (Special Operation Executive) som utförde spionage och andra aktiviteter bakom tyska linjer under andra världskriget.

Radiostationen blev känd som ”Paraset” eftersom den släpptes med fallskärm till agenter bakom fiendens linjer.

Parasetoperatör i Limmared var Roland SM6EAT, som sammanfattar erfarenheten:

— Paraset Spionradio var nog den häftigaste radio jag provat!

Sändningen i Limmared med Paraset skedde på 80-metersbandet, 3560 Khz med signalen SK6LK. Motstation var Bertil SM6AAL som använde anropssignalen SG6FO. Den station som användes var en Paraset MK VII replik, byggd av Bertil SM6AAL.

 

Paraset Original nr 10448.

Stort retrointresse bland många radioamatörer
Många radioamatörer är intresserade av äldre radioteknik, vilket också avspeglas i många olika aktiviteter: För en vecka sedan arrangerades en retrodag i Limmared, och i samband med det publicerade vi en länk till bilder därifrån på Jannes Resor. Samma veckoslut öppnades Orlunda långvågsstation för allmänheten och flera hundra besökare strömmade till. Samma helg anordnades Veteranljuddag i Hörby. Kommande helg inbjuder den holländska föreningen Surplus Radio Supply, SRS, till trafik på gamla militära radiostationer. Man fokuserar där framför allt på NATO:s första kortvågsradio GRC9 och på den svenska RA200.

Paraset radio — Användes i Norge
Paraset konstruerades och började tillverkades under början av andra världskriget för att användas av Special Operations Executive, SOE-agenter, i ockuperade länder, främst då Holland, Frankrike, Belgien samt Norge. Stationen uppges även ha använts av motståndsmän i Danmark.

3,0 – 7,6 MHz — 4 watt
Utrustningen, känd som Whaddon Mark VII utvecklades vid Royal Signals Special Communications Unit-verkstäder på Little Horwood och verkstäderna i Whaddon Hall, Buckinghamshire. Mottagarens frekvensområde var 3,0 till 7,6 MHz, ett band. Sändaren hade samma frekvensområde uppdelat på två band. Effekten har angetts till 4 till 5 watt.

”Trafik från Barlinddalsheia.”
Illustration ur boken På hjemmelig uppdrag i Norge av Oluf Reed Olsen.

Länkar
Bertil SM6AAL: Paraset MKVII replik (pdf för nedladdning) 
Johnny SM7UCZ: The Whaddon Mk VII – Paraset Clandestine Radio 
SM6LK: Lyckad Parasetsändning. 
Youtube: Länk

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com