Fokus på riskbeteenden under säkerhetsmånad

Posted by Erik SM7DZV on 1 oktober, 2019 in Nyheter |

Här ett exempel på ett av dagens bedrägeriförsök (2019-09-30 klockan 14.17).

“Grattis !! Din e-postadress har blivit vinnare av det engångsbelopp som uppgår till €850 000,00 euro (åtta hundra och femtiotusen euro) och en Samsung Galaxy S10 +. från SAMSUNG END OF YEAR-programmet, detta online-program är gemensamt sponsrat av MICROSOFT FOUNDATION, För att bekräfta mottagandet av detta e-postmeddelande och för ytterligare instruktioner, skicka ditt namn: Ålder: Land: till fru Helen Thomson via e-post:…”

Om ett mejl verkar alltför bra kan du vara säker på att det verkligen är alltför bra. Ingen vill göra dej till miljonär. Bedragarna sover aldrig och de vet att en liten andel av dem som får mejlen beter sig som idioter och svarar.

Radera!

— Använder du samma lösenord till flera olika konton på nätet?
— Har du lösenord av typen abc123, qwerty eller 123456?

Då lever du farligt och löper stor risk för att bli hackad!

Oktober informationssäkerhetsmånad inom hela EU
Under oktober månad pågår aktiviteter där bland annat Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, försöker lära ut hur du ska ungdå att bli hackad.

 

Vill öka säkerhetsmedvetandet
Oktober har utsetts till EU:s informationssäkerhetsmånad (European Cyber Security Month – ECSM) och arrangeras av EU:s byrå för nät- och informationssäkerhet (Enisa). Riskbeteenden kommer att stå i fokus och syftet är att öka medvetenhet om informations- och cybersäkerhetsfrågor hos allmänheten och hos företag.

Var tredje svensk oroar sig för internetbrottslighet
— Närmare hälften har högriskbeteenden på nätet

Om ett mejl verkar alltför bra kan du vara säker på att det verkligen är alltför bra. Ingen vill göra dej till miljonär utan motprestation. MSB skriver i ett pressmeddelande att nästan var tredje svensk oroar sig för att för att bli utsatt för it-relaterad brottslighet och närmare två miljoner svenskar har vid något tillfälle blivit utsatt för brott, visar en undersökning från Novus. Trots detta har närmare hälften av befolkningen ett högriskbeteende på internet.

Lär dej hur du skyddar dej på nätet
Ett sådant högriskbeteende är att använda samma lösenord till flera konton. Det är något som närmare hälften av befolkningen gör. SCB visar i en trrygghetsundersökning att 35 procent använder teckenserier som abc123 i sina lösenord.

I sitt pressmeddelande ger MSB exempel på hur man kan skydda sig.

Länkar
MSB (2019-09-30): Riskbeteenden i fokus under årets informationssäkerhetsmånad 

Amatörradionyheterna (2016-11-24): Hjälp för dej som vill skapa säkra lösenord 

Erik SM7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com