Nu är SK7RN:s tre repeatrar på Öland länkade

Posted by Erik SM7DZV on 4 oktober, 2019 in Nyheter |
Uppdaterat 2019-10-04: Täckningskarta för SK7RN:s repeatrar.

Peter SM7GXQ har designat och programmerat den nya logiken som används vid repeatern i Borgholm. Bilden är från installationen den 2 oktober.
FOTO © Erik SM7DZV

Repeatern i Borgholm har försetts med ny logik och sedan igår, den 3 oktober, fungerar alla länkar mellan Ölands Radioamatörers repeatrar. Öppnar någon en av repeatrarna i Böda, Borgholm eller Mörbylånga och börjar tala i mikrofonen går talet ut över alla tre sändarna.

Länkarna öppnar när det kommer en modulerad signal från en av repeatrarna, dvs när den som öppnar en repeater börjar att tala. När uppmaningen att sända hörs under ett QSO, vanligtvis ett ”L” på telegrafi (didadidit), ska den som står i tur att sända trycka in PTT och vänta en sekund eller två innan hen börjar tala.

Designen av länkningen innebär att gummitummar enbart öppnar den anropade repeatern utan att länkarna startar.

 

Ny logik i Borgholm
SK7RN:s repeater i Borgholm har fått en ny logik, som driftsattes den 3 oktober. Nu fungerar alla länkar, både mot Mörbylånga och Böda. De sistnämnda repeatrarna har egen fristående logik, och dessa är ännu inte uppgraderade. De totalt tio radiostationerna är heller inte utbytta.

Datoriserad ”SVX-link”
Den nya logiken är en ”svxlink”, av SM0SVX. Till skillnad från den gamla logiken, är den nya datorbaserad. Den körs under Linux (Raspbian Buster) i en Raspberry PI 3B+.

Så här fungerar länkningen
När man startar någon av de tre repeatrarna, startas först den ”egna” repeatern. Öppningstonen sänds inte vidare till de andra repeatrarna. Vid nästa sändningspass, aktiveras länkarna och de två andra repeatrarna startar. Efter sändningspasset kommer dessa två repeatrar även att sända sin identifiering.

Nu kan stationer som ligger på olika repeatrar tala med varandra. Varje repeater har sin egen logik, och det innebär att det kan komma ID eller annat på en av repeatrarna, men som inte hörs på de andra.

Efter avslutat QSO, kopplar varje repeater ner efter en stund, allt enligt sina egna inställningar och oberoende av varandra.

Kylfläktar löser värmeproblem
För att komma till rätta med ett möjligt överhettningsproblem, i samband med långa sändningspass eller kontinuerlig drift,  kommer samtliga tio radiostationer att efter hand förses med externa kylfläktar.

Täckningskarta

Täckningskarta för SK7RN:s tre 2-metersrepeatrar på Öland.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com