Svar på fråga om loggprogram för tester

Posted by Erik SM7DZV on 8 oktober, 2019 in Nyheter |

Rolf SM5MX besvarar frågan om contestprogram.
FOTO Erik SM7DZV

Under mitt besök vid radioloppisen i Norrköping fick jag en fråga som jag inte kunde besvara. Det var SM5AOE i Järfälla som frågade vad det finns för lämpliga loggprogram för tester.

Eftersom mina kunskaper inom området är helt försumbara, bollade jag över spörsmålet till min alltid välinformerade contesting-konsult Rolf SM5MX, som inte blev svaret skyldig:

…Därom kan jag ge besked, om herrn så vill, ty jag var med.

I varje fall när contestlogprogrammen började komma. Bengt, SM5CCT, då på UD-radio, stack under en av mina Sverigesemestrar en gång till mig en floppy med CT by K1EA, ”The mother of all contest software”; sedan dess har jag alltid kört med datorloggar. Av praktiska skäl bytte jag snart till huvudkonkurrenten TR-Log, som också var ett DOS-program; det här var före Windowseran.

Författaren till TR-Log, N6TR, gav så småningom källkoden till UA4WLI, som konverterade programmet till Windowsversionen TR4W, se https://www.tr4w.net/. Den har alltid passat mig utmärkt, även för RTTY (och SSB), och jag har inga som helst planer på att byta till något annat.

På en av flikarna på SAC-testens hemsida kan man se vilka program folk använder, https://www.sactest.net/robot/loggers.php. Som synes ligger N1MM överst, och TR4W på en hedrande 3:e-plats. Båda är för övrigt gratisprogram.

 

N1MM uppdaterar alltid allt
”— Ingen manual utan ett uppslagsverk”
N1MM är också bra, det har jag provat. Det har förmodligen ambitionen att klara allt alltid; det uppdaterar alltid allt. Alltså åtskilligt sådant som man får göra själv i TR4W. Det medför också att instruktionerna för N1MM är på sammanlagt cirka 800 MB. Som en svensk contestare sade till mig inför min testkörning, ”det där är ingen manual, det är ett uppslagsverk”.

Efter provet, som i och för sig fungerade utmärkt, återgick jag ändå till TR4W.

Den amerikanska CW-föreningen CWops.org har en sammanställning av användbara program på sin hemsida, som också ger viss vägledning.

Där gläder jag mig särskilt åt att min egen favorit TR4W hänger med på finalrakan!

73,
Rolf
SM5MX

[Slut citat.]

Erik SM7DZV

FOTNOT:
”…Därom kan jag ge besked, om herrn så vill,ty jag var med.”
Runeberg, Fänrik Stål.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com