Ventaru på norrskene?
— då kan du få spårbunden hjälp från SJ

Posted by Erik SM7DZV on 15 oktober, 2019 in Nyheter |
Uppdaterat 2019-10-15. 2019-10-16: Ny bild.

Norrsken över Överkalix.
FOTO © Yngve SM2YIP

Är du en sörlänning som aldrig sett norrsken? Eller är du en av oss tusentals norrlänningar som, med 500 kronor på fickan i startbidrag ifrån Arbetsförmedlingen,  var tvungna  att ge oss av till jobben söderut — längtar du dej sjuk efter på nytt få höra natthimlen spraka och se skenet från norr?

Nu finns det möjligheter att släcka sörlänningarnas norrskenstörst. Aftonbladet rapporterar att SJ från den 15 oktober lanserar Nordlyståget, Norrskenståget,  som går mellan Narvik och Abisko. En förutsättning är naturligtvis det är stjärnklart, och att himlen är molnfri. Klicka här för länk till Aftonbladet. 

 

Radioamatörer brukar ofta finna andra sätt att njuta av norrsken. Läs vår två år gamla artikel om hur legendariske Nils SM7BYB (S.K. 2014), från Pukeberg i Nybro, hade första auroraförbindelsen mellan Sverige och Tjeckoslovakien — i juli 1959!
Klicka här för en garanterat amatörradiorelaterad norrskenslänk.

Bonuslänkar
För alla som längtar norrut: — Det är hit man kommer när man kommer hem. Läs gärna på Wikipedia om Euskefeurat. 

Blev det alltför mycket norrländskt tungsinne? Prova då i stället en låt från Ångermanälven — dragspelets Mississippi — komponerad av Andrew Walter: En afton på Solvik.

Erik SM7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com