Använd åsksajten för att hålla rätt på grålinjen

Posted by Erik SM7DZV on 20 oktober, 2019 in Nyheter |

Sommarens blixtkarta från LightningMaps.org kan lätt ställas om för att i realtid visa gränsen mellan ljus och mörker. Klicka på kartan för att uppdatera och se läget just nu.

Exempel på inställning av Lightning Maps för att se var skillnaden mellan dagsljus och mörker går.
Inställningar och inzoomning gör att man kan få grålinjedata för sitt eget QTH.

Hela sommaren har Amatörradionyheterna haft en snabblänk till nätsajten LightingMaps.org, som visar blixturladdningar i realtid. När åsksäsongen var över tog vi bort snabblänken. Det visade sig vara förhastat.

Knappt var det klart, förrän Janne SM5SUH tipsade om att man kan använda samma program för att hålla koll på grålinjen, också den i realtid. Det behövs bara några bockar i rutan för inställningar (klicka på kugghjulet uppe till höger).

Klicka här för att lära dej hur grålinjen fungerar och hur du kan utnyttja den som radiooperatör.

 

Klickar man i karttyp OSM, terräng och vägar samt mörkar ned kartan för bättre kontrast får man en tydlig bild av grålinjen. Genom att sedan förstora och eventuellt dra kartan kan man få en detaljerad bild av hur det ser ut i närheten av den egna stationsplatsen.

12 minuter bred grålinje på SRI Lanka
Tiden för övergång mellan dagsljus och mörker är kortast närmast ekvatorn. I till exempel Sri Lanka är grålinjen cirka 12 minuter bred.

Specialgjord jordglob
Innan grålinjen kunde beräknas och ses på nätet har radioamatörer använt sig av olika mekaniska beräkningshjälpmedel. Rolf SM5MX har berättat att han äger en specialgjord jordglob med hjälp av vilken man kan ställa in gråzonen för varje dag på året. Gråzonen är ju beroende av jordaxelns lutning i förhållande till solen som ger årstidernas växlingar. Rolf framhåller att denna glob var till stor hjälp innan motsvarande funktioner fanns på Internet.

DX-Edge
Själv har jag under årtionden använt mig av den räknesticksliknande anordningen DX-Edge, där utbytbara månadsblad förskjuts längs en tidsskala och visar var på jorden det råder dagsljus och mörker.

Grålinje som den kan beräknas med hjälp av DX-Edge. Exempel för januari månad.

Erik SM7DZV

 

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com