Ingen ny medicinen mot tuberkulos på 50 år
”Ger inte läkemedelsindustrin tillräcklig vinst”

Posted by Erik SM7DZV on 25 oktober, 2019 in Nyheter |

För omkring ett halvår sedan, i april 2019, intervjuade vårt nyhetsmagasin tandläkaren Kaj Holst SM7WMY som på flera olika plan kämpar mot överutskrivning av antibiotika. Kaj gör det bland annat genom organisationen Strama som försöker förhindra uppkomst av ytterligare antibiotikaresistens.

Ett dagsfärskt nyhetsbrev från Läkare utan gränser ger förnyad aktualitet åt ett av Kajs uttalande i intervjun:

Kaj SM7WMY, kämpar mot överutskrivning av antibiotika.
FOTO © Erik SM7DZV

Problemet är att det inte kommer några nya antibiotika, säger Kaj. Det är inga pengar i antibiotika, och därför är industrin inte så benägen att hålla på, tyvärr. De är så lätta att framställa men ger inga pengar. Det är inte som med Voltaren eller Losec och sånt där som man får ett nytt patent på, och så kan bolagen leva på det i 20 år igen.

”Antibiotika ger inte bolagen tillräckligt höga vinster”
Kaj sammanfattar genom att förklara att inga nya antibiotika tas fram, därför att sådana produkter inte ger läkemedelsbolagen tillräcklig vinst”

Läkare utan gränser pekar på samma problem
I sitt nyhetsbrev pekar Läkare utan gränser, MSF, på samma problem:

Människor dör i behandlingsbara sjukdomar för att mediciner som kan rädda liv inte ses som tillräckligt lönsamma av läkemedelsföretagen.

Läkare utan gränser framhåller i en video att inga nya mediciner mot tuberkulos har tagits fram under de senaste 50 åren, trots att tuberkulos är den dödligaste infektionssjukdomen på jorden.

 

För fattig att få leva?
I kampanjen Allas rätt till livräddande läkemedel — Lives Over Profit, ställer MSF frågan om riktigt fattiga ska ha rätt att leva. En video tar Phumeza, en tuberkulossjuk tonåring i Sydafrika som exempel. Flickan hade drabbats av den svåraste formen av tuberkulos, XDR-TB, med en överlevnadssannolikhet på 10 procent. 90 procent av de drabbade dog.

Pfizer krävde 95 dollar per piller
I videon visar MSF hur Phumeza först behandlades med en giftig medicin med dövhet som biverkan. Det fanns en medicin som troligen skulle kunna bota henne, men för den krävde läkemedelsbolaget Pfizer 95 USdollar per piller. Efter lång kamp lyckades MSF få tillstånd att köpa den aktuella medicinen från ett företag i Indien.

Phumeza kunde börja behandlas med den nya medicinen och blev botad, tre år efter sjukdomens utbrott. Senare blev hon också opererad så att hon kunde återfå hörseln.

Läs mer
Läs mer om hur för Läkare utan gränser kämpar för allas rätt till livräddande läkemedel. Klicka här för att läsa nyhetsbrevet, som även innehåller den nämnda videon.
Amatörradionyheterna (2019-04-08): Kaj SM7WMY kämpar mot resistenta bakterier

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com