RigPi ger nya möjligheter till remote radiotrafik

Posted by Erik SM7DZV on 31 oktober, 2019 in Nyheter |
Senast uppdaterad 2019-10-31 kl 16.55.

Dator, surfplatta och telefon. Det finns många möjligheter att köra remote. Bild från klubbmötet med Motala Radioamatörer SK5SM, där Janne SM5SUH visade och demonstrerade RigPi.
FOTO © Lennart SA5MMM.
Klicka på bilden för att läsa mer på SK5SM:s nätplats.

— Av Lennart SA5MMM —

Vid ett möte i september med Motala Radioamatörer, SK5SM, redogjorde Janne SM5SUH för möjligheterna att köra remote radio med RigPi-systemet. På klubbmötet i Motala demonstrerade han olika funktioner och möjligheter med RigPi.

Veckan innan besöket i Motala besökte Janne ett klubbmöte SK7AF i Eksjö, där han också visade  och demonstrerade RigPi-systemet. Bilder från träffen i Eksjö finns på JannesResor.

RigPi bygger på RasberryPi
Systemet bygger på en Raspberry Pi baserad enhet som kallas för RigPi, som bland annat ger användaren möjlighet att styra sin radio och köra olika moder inklusive telegrafi (med macro eller direkt inskrivning av text) från dator, mobiltelefon eller surfplatta, förutsatt att det finns tillgång till internet.


Så här ser RigPi ut på en surfplatta. Snygg design. Genom att scrolla ner visas fler funktioner.
FOTO © Lennart SA5MMM

 

Relativt enkelt att komma igång
Hur många RigPi det finns i Sverige är okänt. Finns internetanslutning och en transceiver så är det relativt enkelt att komma igång. Ett komplett system kostar cirka 4000 kronor och säljs av Limmared Radio och Data AB, som idag inte har produkten i lager. Det finns även specialkablar att köpa som passar de olika riggarna.

Perfekt för klubbar
Den här lösningen är i det närmaste perfekt för klubbar, där flera medlemmar utan radio eller med störningar hemma kan komma överens om att dela på dygnets timmar, logga in och köra radio.

Detalj av MFJ-1234 RigPi Station server. finns att köpa hos Limmared Radio och Data AB.
Klicka på bilden för länk.

Digitala radioshacket hemma hos SM5SUH. Flera transceivrar kan kopplas till RigPi. Här med en ICOM IC-7200 ansluten med USB-kabel.
FOTO: © Janne SM5SUH.

RigPi installerad för enkel remotekontroll från bilen.
FOTO © Janne SM5SUH.

Länk
Läs mer på RigPi:s hemsida.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com