Chalmers: Ny användning av mikrovågor
utvecklas för att upptäcka bröstcancer

Posted by Erik SM7DZV on 1 november, 2019 in Nyheter |
Uppdaterat 2019-11-01.

SVT Nyheter Väst rapporterar idag att man vid Chalmers i Göteborg arbetar med att utveckla en ny metod av mikrovågsteknik för att kunna upptäcka tumöter i täta bröst, vilket är svårt med dagens röntgendiagnostik.

Exakt hur tekniken fungerar framgår inte av nyhetsinslaget. Bilderna av antennkonfigurationen för tankarna till avancerad pejlingsutrustning för kortvåg och gränsvåg. Mätningen går ut på att bestämma tumörens position, såväl riktning som avstånd. Det är för närvarande oklart för redaktionen om metoden bygger på mätning av mikrovågor som reflekteras i en tumör, eller om den bygger på mätning av absorbtion av radiovågorna.

Se även länkar från bland annat Chalmers —>

 

Mikrovågstomografi
Det är en forskargrupp vid Chalmers har tagit fram den nya metoden som kallas för mikrovågstomografi. Andreas Fhager, docent i biomedicinsk elektromagnetik, har tagit fram system för att upptäcka bröstcancer med den nya tekniken. Han berättar att metoden har flera fördelar jämfört med mammografi.

Ger kontrastrika tredimensionella bilder

Vi får ut tredimensionella bilder som har betydligt bättre kontrast mellan frisk och sjuk vävnad än vad röntgenbilder har. Därför blir det lättare att upptäcka även väldigt små tumörer som idag kan dölja sig bakom frisk vävnad, vilket skapar förutsättningar för mycket säkrare diagnostik, säger Fhager i nyhetsmeddelandet.

30-tal antenner runt en cylinderformad behållare
Andreas Fhagers ”mikrovågstomograf” består idag av ett 30-tal antenner, arrangerade runt en cylinderformad behållare som är anpassad för bröstet. Alla antenner fungerar både som sändare och mottagare. Mikrovågorna breder ut sig i ett komplext mönster som analyseras med avancerade algoritmer, vilka återskapar en tredimensionell bild av bröstvävnaden.

Länkar:
Chalmers: Mikrovågor nytt vapen mot cancer
LifeScience Sweden med Kemivärlden: Mikrovågor bra för täta bröst 
Dagens Medicin: Hjälm med mikrovågor ger snabbare svar vid stroke

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com