Flyg upp kastlinan för din nästa antenn —
välj mellan magnet- eller glasspinnemetoden

Posted by Erik SM7DZV on 4 november, 2019 in Nyheter |
Uppdaterat 2019-11-04. Rättat korrektur.

Antennuppsättning med drönare, glasspinnemetoden.
FOTO: Göran SM7DMY. Klipp ur video.
Klicka på bilden för att starta videon.

I begynnelsen var kastlod. Dock har utvecklingen gått framåt.

Från vår drönarflygande reporter Göran SM7DMY har vi fått en videolänk till Youtube, som visar hur man med modern teknik kan flyga en kastlina över de högsta träd och fälla den för att därefter kunna dra upp en bärlina för en vajerantenn.

Görans senaste tester gjordes i mitten av oktober i Avelsäter nära Säffle, hos Göran SM4YPT, som skymtar på videofilmen. Göran och Göran prövade två metoder: magnet respektiver glasspinne. Av bilderna att döma förefaller båda metoderna att vara ungefär likvärdiga.

 

Gamla metoder fungerar fortfarande
Den som inte har tillgång till drönare behöver inte känna sig nedslagen. Det går fortfarande att få en kastlina tilläckligt högt för en skapligt hög vajerantenn med gamla metoder: spinnspö, slangbella, tryckluftskanon eller — för den som har hjälm — kastlod. Drönarens prestanda, i fråga om höjd och precision, gör dock at den ser ut att kunna ta marknadsandelar i en svårprognosticerad framtid.

Erik SM7DZV

 

Fler videolänkar av Göran SM7DMY:
Borgholms slott   
Ett kort besök på Solliden i Borgholm   
Stenbrytning i Gillberga, Öland   
Robert Wells spelar i Gillberga stenbrott 2018  
SK7RN:s repeater i Borgholm 

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com