Välbesökt SM5-möte
Robotmuseet i Arboga en verklig höjdpunkt:
”De har den bästa guide jag någonsin lyssnat till”

Posted by Erik SM7DZV on 11 november, 2019 in Nyheter |
Publicerat 2019-11-09. Uppdaterat 2019-11-11.

Guiden Stig Jäderlund berättar om hur tyska oladdade V1-raketer skickades mot Sverige för ge upplysning om deras räckvidd. De tyska störtade V1-raketerna gav kunskap för Sverige att senare påbörja sin egen robottillverkning. Bosse SM5CJW t.v. följer redovisningen med spänt intresse.
FOTO © Janne SM5SUH.

— Arboga robotmuseum har den bästa museiguide jag någonsin träffat, säger Bosse SM5CJW. Bosse var en av besökarna vid DL5-mötet i Arboga på lördagen. Guiden det handlar om heter Stig Jäderlund och syns på bilden ovan, där han berättar om V1-roboten i bakgrunden.

De tyska V1-raketer som störtade i södra sydöstra Skåne och ostligaste Blekinge från hösten 1943 till den första november 1944 blev startpunkt för Sveriges egen robottillverkning. Den tyska raketmotorn kopierades rakt av och återfanns i de första svensktillverkade robotarna.

9500 robotar mot London – 850 kilo sprängämne i varje
Tyskarna avfyrade enligt engelska Wikipedia 9500 V1-raketer mot London från det ockuperade Frankrike. Raketerna var laddade med cirka 850 kilo sprängämne. Cirka en fjärdedel av de avfyrade raketerna nådde England.

”Hur håller man hela museet dammfritt?”
— Jag förstår inte hur man bär sig åt för att hålla museet i sådant toppskick, säger Bosse. Att man kan hålla golven torkade och rena är ju en sak. Men hur man gör för att hålla alla stora och små tekniska detaljer helt och hållet dammfria, det begriper jag inte.

DL5 SM5BVV Morgans intryck
DL5 Morgan SM5BVV redovisar här sina intryck från distriktsmötet:

–>

 

Arboga Radioklubb SL5ZYB med Jonny SM5EMR i spetsen hälsade ett drygt trettio SM 0-4-5 och 6 till Arboga Robotmuseum som var platsen för mötet. På förslag av valberedningen omvaldes DL5 Morgan/SM5BVV till distriktsledare i SM5 för perioden 2019 – 2020.

Nästa punkt var sambandskoordinator – ett förslag från tidigare klubbledarträff. Andreas SA5JAR tog uppdraget på distriktnivå, mera info kommer.

Varför lämnar en del SA-amatörer SSA?
Frågan om varför en del nya amatörer (SA) inte fortsätter sitt medlemskap i SSA diskuterades. Distriktsledaren återkom om vikten av mentorskap för alla inom hobbyn. SSA Sektion Rekrytering, Redaktion och Marknadsförings video på en kvart om SSA mottogs med positiva kommentarer – en välbehövlig information som bör visas i klubbarna.

Urban SM5OXV presenterade repeatermotionerna från årsmötet i Lindesberg och även SvxReflector. En diskussion uppstod om ”digitala störningar” och bandfördelning på 2m bandet. Urban -5OXV lovade återkomma.

Robotmuseet — En pärla för den tekniskt intresserade
Efter mötet och lunch blev det guidad tur runt robotmuseet – en pärla för den som är intresserad av avancerad teknologi. Vi bugar och tackar för ett trevligt distriktsmöte.

Morgan Lorin SM5BVV
Distriktsledare SM5

Samling kring elektroniken i Robot 304 B. Fr.v. Morgan SM5BVV, Per SM5FFW, Lasse SM5HSE, Bo SM5CJW, Jan SM5FGQ, guiden Stig Jäderlund, samt skymd Lasse SM5KFL. Mössan i förgrunden t.v. tror vi tillhör Wei SM5DMQ.
FOTO © Janne SM5SUH

 

Lasse SM5HSE, Morgan SM5BVV och Lasse SM5KHL studerar komponenter i en radarmottagare.
FOTO © Janne SM5SUH.

Morgan SM5BVV provsitter den enda arbetsplatsen som inte var märkt ”Rör ej”.
FOTO © Janne SM5SUH:

Länkar

Många fler bilder från D5-mötet och robotmuseet finns på Jannes resor.
(Gå till 2019 och klicka på DL-5-möte på Arboga robotmuseum.)

Wikipedia: V1

Erik SM7DZV

 

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com