Mer än hälften av 109 testade hårtorkar bristfälliga
”Köp inte automatiskt den billigaste du hittar”

Posted by Erik SM7DZV on 15 november, 2019 in Nyheter |

— Köp inte per automatik det billigaste som finns, säger Martin Gustafsson, inspektör vid Elsäkerhetsverket.
FOTO: Elsäkerhetsverket.
Klicka på bilden för nyhetslänk.

För några år sedan ingrep Elsäkerhetsverket flera gånger mot elektriska apparater som vållade EMC-störningar av olika slag. Denna typ av ingripanden och försäljningsförbud förefaller ha minskat.

De flesta nyheter som kommer från verket idag handlar om dåligt konstruerade eller tillverkade apparater, som riskerar att vålla brand eller ge användare elskador. I en nu aktuell EU-granskning av hårtorkar och liknande produkter redovisar Elsäkerhetsverket att mer än hälften av 109 testade apparater uppvisade brister.

Kan vålla brand eller elchock
EU-projektet har testat säkerheten bland hårtorkar, lock- och plattänger. Den vanligaste bristen är att produkten inte har rätt märkning men sju av produkterna hade allvarliga brister som kan orsaka elchock och brand.

Började brinna inom en minut
En av de saker som testas på hårtorkar är att fläkten stängs av manuellt och då ska inte värmeelementet i den slås på, en viktig säkerhetsfunktion. En av de testade hårtorkarna klarade inte det kravet utan började brinna inom en minut.

”Köp inte det billigaste per automatik”
— När du köper elektriska prylar så välj inte den billigaste per automatik. Tänk på kvalitet, att den är CE-märkt och att det finns kontaktuppgifter till tillverkare eller importör. Om det inte finns en bruksanvisning på svenska, vilket är ett krav, kan det vara tecken på att det även finns andra krav på produkten som inte uppfylls, säger Martin Gustafsson, inspektör marknadskontroll vid Elsäkerhetsverket.

Länk:
Klicka här för att läsa hela nyhetsmeddelandet från Elsäkerhetsverket.

Erik SM7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com