Var tionde hem saknar fungerade brandvarnare
Skaffa kolsyresläckare till radioshacket

Posted by Erik SM7DZV on 2 december, 2019 in Nyheter |

”Testa brandvarnaren minst en gång per månad”, manar MSB.
FOTO MSB
Klicka på bilden för att läsa nyhetsmeddelandet.

Med kampanjen Aktiv mot brand, som startar på Brandvarnardagen 1 december, vill MSB tillsammans med samarbetspartners öka kunskapen om brandskydd i hemmet.

– Vi behöver testa brandvarnaren en gång i månaden. Brandvarnare kan ge dig den extra minut du behöver för att rädda liv, varna andra, larma eller släcka, säger Patrik Perbeck på MSB.

Trådlösa brandvarnare som kan kopplas ihop
Kjell och Company säljer påpassligt nog trådlösa brandvarnare som kan kopplas ihop, upp till tolv stycken. Larmar en så larmar alla. Priset är 199.90, dvs. 200, kronor per par.

 

Skaffa kolsyresläckare till radioshacket
Vid brand i elektronisk utrustning är koldioxidsläckare, ”kolsyresläckare”, att föredra, eftersom de inte smutsar ned och att släckmedlet inte är elektriskt ledande.

MSB framhåller att koldioxid inte är särskilt effektivt som släckmedel, men 6 kilo kan antas räcka för att släcka brand i radioutrustningen i ett amatörradioschack. Det man behöver tänka på vid släckning med koldioxid är att branden kan flamma upp igen om koldioxiden hinner försvinna innan det släckta föremålet hunnit svalna tillräckligt.

Länk:
MSB: Läs mer om brandsläckare.

Erik SM7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com