Amateur Radio Weekly Newsletter December:
om radiohistoria och stabiliserade nätaggregat

Posted by Erik SM7DZV on 8 december, 2019 in Nyheter |

James M. Cox, sedermera radioman, som förlorade presidentvalet 1920.
FOTO: Wikipedia.

I decembernumret av Amateur Radio Weekly Newsletter går det att bland annat läsa om radiohistoria före rundradioepoken, om radions roll under Japans angrepp på Pearl Harbour och om stabiliserade nätaggregat från Heathkit och andra tillverkare.

I en artikel skriver John Schneider W9FGH om radions första århundrade i Nordamerika, före rundradioeran. John W9FGH skriver om övergången från experimentella sändningar till [det som idag menas med (övers anm.)] rundradio.

 

Myten om den första rundradiosändningen i USA

”Under många årtionden har den rådande myten varit att den första rundradiosändningen i USA skedde på natten den 2 november 1920. Enligt den allmänt vedertagna övertygelsen ägde ingen sändning, någonstans, rum före detta datum. På Westinghouse Corporation skulle man den kvällen plötsligt ha kommit på att över sin nya radiostation KDKA sända resultatet av valet mellan Harding och Cox som ny amerikansk president. Ingenting hade kunnat vara mer fel. Experimentell radiosändning hade då redan skett runt om i USA under flera år.

 

I det nämnda presidentvalet vann Harding en jordskredsseger. Han fick 60,4 procent av rösterna mot 34,2 procent för Cox. För den historiskt intresserade förtjänar det kanske att nämnas att Harding avled 1923 under sin tid som president, samt att Cox vicepresidentkandidat vid förlustvalet 1920 hette Franklin D. Roosevelt.

Ägde flera rundradiostationer
James M. Cox hade startat sin karrär som lärare, senare journalist vilket förde honom in i politiken. År 1898 köpte han sin första tidning och blev enligt Wikipedia en betydelsefull journalist. Han bildade så småningom mediekonglomeratet Cox Enterprises, som kom att omfatta flera tidningar och radiostationer.

Erik SM7DZV

FOTNOT:
Amateur Radio Weekly Newsletter är en prenumerationstjänst hos AmateurRadio.com, som utges av Matt W1MST.

 

Länkar:
Amateur Radio.com (dec 2019): Radio before the Broadcast Era
Wikipedia: James M. Cox

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com