Torsten XV3TH nu QRV från Danang, Vietnam
men inte ens strömavbrott hjälpte för kontakt

Posted by Erik SM7DZV on 17 december, 2019 in Nyheter |
Publicerat 2019-12-11- Uppdaterat 2019-12-14: Strömlöst  i Danang 15 december. Uppdaterat 2019-12-17.

Julstämning i Torstens XV3TH vietnamesiska radioshack. Elljusstaken har följt med från Sundsvall. Men signalerna är för svaga för att höras när det blir pile up.
FOTO: Privat.

Uppdaterat 2019-12-17

— Vi har Stora problem med EMC-störningar här i Danang, berättar Torsten på telefon. Störnivåerna ligger på S7 till S9. Det är så gott som omöjligt att höra något på radiomottagaren.

När myndigheterna rapporterade om ett långt strömavbrott under lördagen lokal tid föddes hoppet om förbindelser på kortvåg.

— Jag körde radiostationen på batteri. Det var totalt störningsfritt när strömmen hade gått. Omkring klockan 14 (klockan 07 UTC) kom det igång trafik på 20 meter, berättar Torsten. Jag hörde VK Australien och S5 Slovenien.  Jag provade både på telegrafi och SSB men fick inte kontakt. Jag hörde en kinesisk station och flera japaner men fick inte någon kontakt.

— Min vertikalantenn och mina 100 watt räcker inte till, när det är många andra stationer igång. Jag hörs inte. Det är bara att acceptera, säger Torsten.

Uppdaterat 2019-12-14:

Torsten XV3TH har meddelat att från klockan 21 i kväll (den 14 december), svensk tid, till klockan 11 i morgon förmiddag, stängs strömmen av i Danang, Vietnam. Då försvinner de kraftiga EMC-störningar, som gör det nästan omöjligt för Torsten att lyssna på kortvåg.

Torsten kör med batteridrift och han kommer att vara QRV under strömavbrottet och lyssna efter Sverige. Torsten kommer att försöka ropa på 14039 CW och 14205 på SSB.

Vietnam ligger sex timmar före Sverige, strömmen kopplas ned klockan tre lokal tid, men då är det redan söndag i Vietnam. Klockan 11 på söndag förmiddag (svenskt tid)  kommer strömmen (och störningarna) tillbaka.

Lider av kraftiga EMC-störningar
Som vi tidigare nämnt flera gånger kämpar Torsten XV09TH i Danang mot mycket kraftiga EMC-störningar. Den 15 december kommer strömmen i Danang att stängas av och därmed försvinner också EMC-störningarna. Under strömavbrottet kommer Torsten att gå över till batteridrift och vara QRV på kortvåg. Utnyttja chansen att få kontakt med Torsten under de tysta timmarna.

Strömavbrott i Danang pågår från klockan 03 till klockan 17 lokal tid det vill säga från klockan 21 på lördag kväll svensk tid och 14 timmar framåt, till klockan 11 söndag förmiddag.

Publicerat den 2019-12-11:


Torsten SM3NFB alias XV3TH tycker inte om ”västablåsn”, den kalla vintervinden från Jämtlandsfjällen. Ett första steg blev att den på sin tid fruktade centern i Gåxjös fotbollslag flyttade från Brunflo till Sundsvall. Men inte ens vintrarna i Sundsvall är varma nog för Torsten. Sedan flera år övervintrar därför han och hustrun Quynh Huong i deras andra hemland, Vietnam. Där har paret en lägenhet i Danang vid Sydkinesiska sjön.

Idag har Torsten meddelat att han nu äntligen är QRV från Danang. Anropssignalen är den gamla vanliga XV3TH:

Nu är jag äntligen QRV från Danang. Det har varit mycket regn sedan vi kom hit, och därför ville jag inte jobba med antennen och riskera att tappa ner delar på gården nedanför.

Det fungerar och jag har kört HS0ZME, Lars Lind (även känd som SM6NT) i Hoa Hinh på 20 meter på CW och SSB.

På bilden från radiorummet är datorn framträdande. Skälet är att jag använder den till att köra via Flexradion på SK3BG,Sundsvall. Jag har bland annat checkat in på bullen SK2SSA hos Bosse i Kalix, och det fungerade perfekt!

73 de XV3TH,
Torsten i Danang

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com