KO tar krafttag mot vilseledande reafusk
Intersport riskerar vite på 2 miljoner kronor

Posted by Erik SM7DZV on 25 december, 2019 in Nyheter |

Mellandagsrea hos Intersport. Skärmklipp från företagets hemsida på nätet.
Om den utlovade prisnedsättningen inte uppfylls, riskerar Konsumentverkets vitesföreläggande om två miljoner kronor att dömas ut.
Klicka på bilden för att komma till Konsumentverkets nyhetsmeddelande.

Julaftonens kommers hann knappt avslutas innan Annandagsrean rivstartade på nätet och i stormarknadslandskapen. Just nu är det därför extra viktigt att syna de så kallade reapriserna — och att hålla i plånboken för att slippa bli lurad.

Konsumentverket, KO, har under den gångna hösten gått till aktion mot tre företag som myndigheten anser avsiktligen vilseleder kunderna och ger sken av realisationspriser som inte existerar.

Tre företag riskerar tillsammans vite på 5,5 miljoner
Det gäller företagen Intersport, Ur& Penn samt Sportamore, som i november förbjöds av KO att använda felaktiga påståenden om varans ordinarie pris. Om företagen bryter mot förbudet riskerar de att betala böter på flera miljoner kronor: Sportamore 2 miljoner, Ur & Penn 1,5 miljoner och Intersport 2 miljoner.

 

”Företagen låtsas ha rea”
–Vi anser att företagen sviker konsumenterna genom att låtsas ha rea och sänkta priser. Det blir också en osund konkurrens som missgynnar företag som sköter sig och följer reglerna, säger processrådet Pär Magnusson.

Överstrukna priser har aldrig använts
KO anser att flera företag vilseleder konsumenterna genom att ange ett alltför högt normalpris. De överstrukna priserna har aldrig använts, eller bara använts några få dagar. Det nedsatta priset är det egentliga priset. Rea får inte heller pågå för jämnan, utan ska ske under en begränsad tid med rejält sänkta priser, enligt marknadsföringslagen.

Erik SM7DZV

LÄNKAR
Konsumentverket nyhetsmeddelande (2019-11-19): Rea utan sänkta priser 

Konsumentverkets förelägganden:
Intersport 
Ur&Penn 
Sportamore

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com